Ratten: ‘s werelds meest schadelijke plaagdieren

    

Ratten en andere soorten knaagdieren kunnen vernietigende gevolgen hebben voor bedrijven, met name voor organisaties die werkzaam zijn in de voedingsmiddelenindustrie. Ratten kunnen niet alleen voedsel besmetten met ziektes die zij verspreiden, ze kunnen ook een negatief effect hebben op merkreputatie, bedrijfskosten en omzet.

Rentokil heeft een onderzoek laten uitvoeren door Opinion Matters en het Centre for Economics and Business Research (Cebr) naar de belangrijkste trends op het gebied van ongediertebestrijding voor bedrijven.

Non Food Rapport

Download het gratis rapport over de gevolgen van ongedierte voor bedrijven in de non-food industrie.

FOOD rapport

Download het gratis rapport over de gevolgen van ongedierte voor bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie.

 

Het onderzoek heeft uitgewezen dat van alle verschillende soorten plaagdieren, ratten het meest schadelijk zijn voor bedrijven.

Waarom zijn ratten ‘s werelds meest schadelijke plaagdieren?

Ratten zijn ‘s werelds meest schadelijke plaagdieren, onder andere omdat 49% van de bedrijven aangeeft dat ze elektrische schade hebben gehad die veroorzaakt is door knaagdieren. Ratten hebben twee snijtanden die continu blijven groeien, zowel in de boven- als onderkaak. Als gevolg hiervan moeten ze constant overal aan blijven knagen om te voorkomen dat de tanden te lang worden. Ratten en muizen staan er om bekend vaak aan elektriciteitskabels te knagen. Dit zorgt niet alleen voor een groot brandgevaar als ze door het koper heen knagen en kortsluiting veroorzaken, maar het kan ook leiden tot uitval van elektrische apparatuur met een productiestilstand tot gevolg.

De resultaten van het onderzoek laten de ernstige gevolgen van ongedierteplagen voor bedrijven zien. Meer dan een kwart van de ondervraagde bedrijven meldde schade aan elektrische apparatuur na het hebben van een rattenplaag en bijna de helft van die bedrijven bevestigde dat de schade aan apparatuur en machines een direct gevolg is van ratten.

Voor bedrijven in de voedingsindustrie, en zeker in voedselproductielocaties, kan dit een grote impact hebben op de productiecyclus. Het onderzoek heeft uitgewezen dat voedselverwerkende bedrijven gemiddeld 8 werkdagen hebben gemist als gevolg van rattenplagen.

Het is echter niet alleen de voedselindustrie die wordt geraakt door overlast van knaagdieren. 20% van alle ondervraagde bedrijven gaf aan dat hun machines hebben stilgestaan als gevolg van knaagdieren. 

Integrated pest management

Een integrated pest management (IPM) programma biedt een effectieve oplossing voor een ongedierteproblemen. Door middel van vier stappen kan IPM proactief ongedierte als ratten weren uit uw bedrijf.

Er zijn vier stappen in het IPM proces van Rentokil:

1. Inspectie: gegevens verzamelen die nodig zijn om plaagdierrisicogebieden, kwaliteit van de hygiëne en wering in kaart te brengen,

2. Determinatie – het vaststellen van de diersoorten, gedrag en leefwijze en het opstellen en vastleggen van maatregelen om de plaagdierrisico’s te kunnen beheersen. Daarbij worden de verantwoordelijkheden van opdrachtgever en opdrachtnemer vastgelegd.

3. Behandeling – de uitvoering van de overeengekomen werings-, detectie- en bestrijdingsmaatregelen zoals in de rolverdeling is vastgelegd, alsmede de verslaglegging van de uitgevoerde werkzaamheden, de bereikte resultaten en de nog openstaande risico’s

4. Evaluatie en verbetering – samen met de klant wordt teruggekeken naar de bereikte resultaten in de afgelopen periode en worden zo nodig corrigerende acties opgesteld. Vervolgens worden voor de komende periode doelstellingen ter verbetering van het IPM plan opgesteld.

Bent u op zoek naar een innovatieve en proactieve methode om uw bedrijf te beschermen tegen rattenoverlast? Neem vandaag nog contact met ons op.  

Neem contact met ons op

 

 

Varkenshouderijen, ongedierte en het risico op ziektes
PestConnect - Hoe het werkt

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *