Pestaurant is terug

    

Pestaurant-Hero-ShotNa het succes van Pestaurant vorig jaar, organiseert Rentokil dit jaar op 3 juni weer Pestaurants in verschillende internationale steden. Ben je op 3 juni toevallig in het buitenland? Lees dan snel verder om te kijken of jij tijdens je vakantie of zakenreis een insect kunt proeven.

Het toevoegen van insecten aan ons dieet, wordt ondersteund door de Verenigde Naties. Insecten zijn namelijk heel gezond. En wist je dat eetbare insecten duurzamer zijn en een meer milieuvriendelijke voedselbron dan kip en rundvlees? Pestaurant is fun, maar tijdens Pestaurant maken we mensen ook bewust van de voordelen van het eten van insecten.

Entomofagie

Entomofagie is het eten van insecten, spinachtigen en duizendpootachtigen (duizendpoten), uiteraard wel speciaal gekweekt voor consumptie. Mensen in Midden- en Zuid-Zuid-Amerika, Azië en Afrika eten al duizenden jaren insecten, voor hen is bijvoorbeeld een sprinkhaan heel normaal. Maar in veel landen is entomofagie nog een soort taboe, veel mensen vinden dat het eten van insecten niet hoort, of vinden het een raar idee.

Waarom zou jij ook een keer insecten moet eten

Pestaurant-CakeOnze ervaring tijdens het Pestaurant van vorig jaar in Utrecht was dat veel mensen de insecten eigenlijk heel lekker vonden. Als ze eenmaal over de angst van het eten van een insect heen waren. Sommigen durfden het echt niet, maar het smakelijk zien proeven van anderen of als wij zelf ook een insect aten was vaak wel voldoende om iemand ook iets te laten proeven.

Naast dat insecten heel lekker zijn, tot grote verrassing voor de meeste mensen, zijn insecten ook heel gezond voor je. Krekels bevatten twaalf keer meer eiwit dan rundvlees en bevatten alle aminozuren die je lichaam nodig heeft.

Duurzame voedselbron

Niet alleen bevatten eetbare insecten veel eiwitten, weinig vet en zijn ze rijk aan vitaminen en voedingsstoffen, ze zijn ook een duurzamere bron van voedsel. Krekels produceren 100 x minder broeikasgassen dan koeien. Daarnaast kost het slechts 4 liter water om 500 gram krekels te produceren. Om dit in perspectief te plaatsen, het kost ongeveer 3.000 liter water om 500 gram varkensvlees te produceren!

Het weinige water dat nodig is om 500 gram eetbare insecten produceren, is niet de enige gunstige factor van deze duurzame voedselbron. Insecten hebben een zeer kleine footprint. Dat wil zeggen, ze nemen minder ruimte in dan koeien, varkens en kippen, waardoor veel eetbare eiwitten kunnen worden gekweekt per vierkante meter.

Naast de kleine hoeveelheid grond die nodig is om eetbare insecten te produceren en het weinige water dat ze nodig hebben, hebben insecten ook veel minder voedsel nodig. Er is onderzocht dat insecten tweemaal zo efficiënt zijn als kippen en varkens in het omzetten van voedsel in voor ons eetbaar weefsel en vijf keer efficiënter dan vee.

Omdat insecten zo gezond voor ons zijn en er veel financiële voordelen zijn bij het verbouwen van insecten, ondersteund de VN dat meer mensen insecten gaan eten, om zo te helpen bij het bestrijden van honger in de wereld. In gebieden waar zowel vee als gewassen moeite hebben om een constante stroom van voedsel te produceren, zijn eetbare insecten het antwoord.

Pestaurant 2015

Pestaurant komt dit jaar weer terug. Dit keer niet in Nederland, maar in veel andere landen kunnen mensen kennis maken met het eten van insecten.

Ben je op woensdag 3 juni in een van de volgende plaatsen, ga dan zeker even langs!

Duitsland – Keulen – Media Park
Engeland – Cardiff – Cardiff City Centre
Noorwegen – Oslo – Mathallen (foodcourt)
Trinidad & Tobago – Brian Lara Promenade
Zuid Afrika – Randburg, Gauteng – Cresta Shopping Centre
Litouwen – Vilnius – Lukiskiu square
Estland – Tallinn
Turkije – Istanbul – Kozyatağı Optimum AVM
Amerika – Boston – Sam Adams Park

Duiven gewenst of ongewenst?
Veel spinnen in huis

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *