Papiervisjes als ongewenst boekenweekgeschenk

    

Papiervisjes, zilvervisjes en ovenvisjes behoren allemaal tot de orde van de franjestaarten, maar het papiervisje richt veruit de meeste schade aan van de drie. Het papiervisje gedijt het best in droge en warme omstandigheden en ze voeden zich met zich met cellulose. Cellulose is een stof die onder andere voorkomt in papier. Het is dan ook niet toevallig dat bibliotheken, boekenwinkels, archieven en musea vaak last hebben van deze papiervisjes.

Heb ik last van papiervisjes?

In het blog over de zilvervisjes zijn we al dieper ingegaan op de familie van de franjestaarten. Daartoe behoren zowel het zilvervisje, als het papiervisje en het ovenvisje. Allen lijken op elkaar, maar ze leven onder iets andere omstandigheden, met andere voorkeuren voor voedsel, temperatuur, schuilplaatsen en andere kenmerken.

Het papiervisje is het grootst van de franjestaarten en wordt zo’n 15 tot 20 mm lang. Verder heeft deze franjestaart een langzame ontwikkeling, waardoor het beestje wel 5 jaar oud kan worden. Net als het zilvervisje heeft ook het papiervisje glanzende schubben, echter meer grijs dan zilver. De antennes en staartdraden zijn lichter van kleur, behaarde en de schubben hebben lichte spikkels.

Papiervisjes en boeken

Bij het kopen van (tweedehands) boeken is het belangrijk om het boek even door te bladeren en te controleren op de aanwezigheid van eventuele papiervisjes. Maar niet alleen boeken vallen ten prooi aan deze “boekenwurmen”. Ook oude kranten zijn een mogelijke voedselbron voor de plaagdieren. Denk ook eens aan de opslagplek voor het toiletpapier of andere voorraadplaatsen voor papier. Deze staan vaak opgeslagen in droge ruimtes met een hogere temperatuur om de luchtvochtigheid tegen te gaan. Een ideale plek dus voor het papiervisje.

Waar zitten papiervisjes?

Overdag houden de papiervisjes zich het liefste schuil. Mocht je ze toch toevallig ontdekken op hun schuilplaats, dan zul je ze snel weg zien schieten met een haast slangachtige beweging. Op zolder of in boekenkasten tussen de boeken die lang niet zijn opengeslagen vinden ze hun plek om hun gang te gaan.

Maar ook achter behang dat niet goed aansluit of achter een warme CV-ketel verstoppen de papiervisjes zich graag. Andere verstopplekken zijn achter plinten en onder vloerbedekking. Deze zijn relatief veilig en moeilijk bereikbaar.

Hoe kan ik papiervisjes voorkomen?

Bij eigenlijk alle soorten ongedierte is het belangrijk om na te gaan waar ze graag leven, eten, zich schuilhouden en zich voortplanten. Op deze manier kun je ook zorgen dat de papiervisjes niet langer een plaag vormen en de schade beperken.

Een goed begin is zorgen voor een optimale hygiëne in het pand. Aangezien de papiervisjes zich aangetrokken voelen tot warme omgevingen, is een goede ventilatie en het omlaag brengen van de temperatuur een oplossing om de ontwikkeling in te perken. Een tip is bijvoorbeeld om de temperatuur in de ruimtes die niet gebruikt worden zo laag mogelijk te houden. Als je nagaat dat naden en kieren een favoriete schuilplaats zijn, dan doe je er ook goed aan om deze zo veel mogelijk te dichten. Verder is het goed om mogelijke voedselbronnen af te sluiten; dus boeken opbergen in plastic dozen (géén karton) en oude kranten buiten opslaan in een container indien mogelijk.

Papiervisjes bestrijden.

De franjestaarten mogen dan een klein formaat hebben, maar de papiervisjes kunnen een grote schade aanrichten. Als je papiervisjes in huis of in je bedrijf hebt, is het belangrijk om het hele pand te controleren en te laten bestrijden. Een professionele ongediertebestrijder beschikt voor de juiste middelen en is opgeleid om hier mee om te gaan. Rentokil Pest Control kent de leefwijze van de papiervisjes en andere franjestaarten en kan hier op een adequate en effectieve manier mee omgaan.

Wilt u meer informatie over de bestrijdingsmogelijkheden of wilt u graag een gratis bedrijfsinspectie? Neem dan nu contact met ons op.

 

Neem contact met ons op

 

PestConnect - Hoe het werkt
Veelvoorkomend ongedierte in musea

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *