Opmerkelijk ongediertenieuws

    

ratToen ik vanochtend mijn mailbox opende, vielen mij twee berichten over ongedierte meteen op. Een bericht over ratten en een bericht over muggen. Het bericht over ratten leek in eerste instantie heel bizar tot op het smerige af en het bericht over muggen vooral dom. Totdat ik de artikelen ging lezen.

In Londen kun je koffie drinken tussen de ratten. Geen cat-café maar een rat-cafe. In het Nederlandse bericht leek het tenminste zo. Het Rat Cafe kwam op mij over als een nieuwe attractie van The Londen Dungeon. Maar helaas, op de site van The Dungeon bleek dat het om een pop-up café ging, je kon alleen op 24 juni koffie drinken tussen de ratten. Jammer, mij leek het wel grappig.

Gelukkig hadden ze in de Dungeon niet de vieze ratten uit het riool, maar tamme ratten. Daarnaast liepen de beestjes niet tussen de koffie drinkende gasten, er was een apart stukje waar je ratten kon aaien. En na het aaien moest je verplicht je handen wassen. Heb jij net als ik dit bijzondere pop-up café gemist? Maak je dan maar ‘blij’ met de gedachte dat je in Londen altijd al koffie drinkt tussen de ratten, want volgens schattingen ben je Londen nooit verder dan 50 meter van een rat verwijderd. Helaas zijn dit niet de schone, tamme ratjes…

malariamug-anopheles-sppHet andere bericht ging over muggen. In België is een onderzoek gedaan naar HIV. Voor het onderzoek zijn 450 studenten aan de universiteit van Gent en Hasselt ondervraagd. Wat heeft een onderzoek naar HIV met ongedierte zul je je afvragen. Maar uit het onderzoek blijkt dat 60% van de Belgische studenten denkt dat muggen HIV kunnen verspreiden. Ik moest er eerst wel om lachen, maar als een mug malaria kan verspreiden, waarom dan geen aids?

Ik vond een artikel in het NRC uit 2008 waar mijn vraag als eens gesteld en beantwoord is. In het artikel legt Bart Knols van de Wageningen Universiteit uit dat muggen HIV geïnfecteerd bloed op kunnen zuigen, maar dat dit bloed de maag van de mug niet meer verlaat. Malaria is een parasiet, als een mug met malaria geïnfecteerd bloed opzuigt, kan de parasiet in de speekselklieren van de mug terecht komen. Een mug injecteert eerst speeksel in onze huid, voordat ze bloed zuigen. Via dit besmette speeksel raken wij geïnfecteerd. Dus niet via het besmette bloed wat de mug bij een ander heeft opgezogen. HIV is een virus en geen parasiet. Het virus blijft in de maag van de mug en komt niet terecht in de speekselklieren, waardoor muggen geen HIV kunnen verspreiden.

 

Het dodelijkste dier
Beestjes op vakantie

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *