Ook ongedierte viert feest met Sinterklaas

    

SinterklaasWe kijken er allemaal naar uit: Sinterklaas komt zaterdag aan in Nederland. Niet alleen wij vieren komende weken een feestje, ongedierte profiteert ook mee van Sinterklaas en Zwarte Piet.

Muizen, ratten en duiven zijn alleseters. Het strooigoed gaat er bij deze dieren in als zoete koek. De pepernoten die tijdens de intocht van de Sint op straat vallen, zijn na afloop van het feest een waar feestmaal voor duiven. Met name in steden zijn duiven zelfs zo brutaal dat ze al tijdens de intocht de op de grond gevallen pepernoten zullen opeten. Ook de buiten levende ratten en muizen weten het strooigoed te vinden. Muizen en ratten zien wij waarschijnlijk niet, die verschijnen ’s nachts om het strooigoed op te eten.

Maar niet alleen buiten maakt Sinterklaas ongedierte blij. In de wintermaanden zijn de omstandigheden voor muizen en ratten in huis en bedrijven ideaal. We stoken onze woningen en kantoren lekker warm en daar houden knaagdieren van. Ook snoepen we tijdens Sinterklaas vaker, zowel thuis als op het werk. De boterletter kruimels die op de grond vallen of op bureau blijven liggen, zijn ’s nachts geliefd voedsel voor muizen en ratten. En één pepernoot die onder de bank is geschoten bij het strooien, is voldoende eten voor een muis voor een dag.

Ook het snoepgoed in de schoen weten muizen uitstekend te vinden. Heb je last van muizen in huis of het vermoeden muizen in huis te hebben, dan adviseren wij de schoenen van de kinderen niet de avond van tevoren al met snoep te vullen. Sta vlak voordat de kinderen wakker worden op, en vul de schoenen dan pas met de cadeaus en het snoep. Muizen zijn overigens niet alleen geïnteresseerd in het snoepgoed, cadeaupapier is uitstekend materiaal om een nest van te bouwen.

Muizen- en rattenoverlast in huis en op kantoor is te voorkomen door goede hygiëne. Maak na het Sinterklaasfeest goed schoon, zorg dat alle pepernoten opgeruimd worden die achter te kast, onder de bank en onder het bureau beland zijn. Zorg er ook voor dat de preventie op orde is. Zorg ervoor dat de buitendeuren goed sluiten en gaten en kieren in de buitenmuur dicht zijn. Muizen hebben al genoeg aan een halve centimeter om binnen te komen, ratten kunnen door gaatjes van 1cm binnendringen.

Wat een geluk, honderden lieveheersbeestjes op zolder…
Een regen van vliegen

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *