Ongedierte in de openbare ruimte

    

bibliotheekOveral waar je eten laten liggen of niet goed opruimt heb je kans op ongedierte. Als je je keuken niet regelmatig schoonmaakt, heb je kans dat mieren, kakkerlakken of muizen de weg naar binnen weten te vinden. Strooi je altijd brood voor duiven voor je deur, heb je op een gegeven moment een duivenfamilie bij je in de buurt wonen. Maak je er een zooitje van op je werk, dan heb je ook daar kans op ongedierte.

Ongedierte heeft geen voorkeur. Of het nou bij je thuis is, op je werk, of in de openbare ruimte. Waar constant eten beschikbaar is, is het een paradijs. De volgorde van deze plaatsen is voor de meesten van ons dan wel weer belangrijk. We willen absoluut geen ongedierte in huis, hier zijn we dus extra schoon en alert. Op het werk wil je ook geen ongedierte, maar daar is het niet helemaal jouw probleem. De alertheid op hygiëne neemt al wat af. En hoeveel interesseert ongedierte je in de openbare ruimte? Helemaal niks misschien? Je komt er toch niet dagelijks.

De openbare ruimte is meestal op buiten, zoals speeltuinen, maar ook vrij toegankelijke overheidsgebouwen en publieke instellingen, zoals bibliotheken en gemeentehuizen vallen onder openbare ruimte. Er komen hier veel mensen, en je bent er maar kort. Niemand die het ziet of er wat zegt als jij er een zooitje van maakt.

Misschien interesseert het jou niet zoveel dat je je flesje drinken en je restjes brood (per ongeluk) naast de prullenbak gooit. Of nog erger, gewoon laat liggen op tafel. Jij verblijft er toch maar even, en je ziet toch geen muizen? Als iedereen zo denkt, ligt binnen no time alles naast de prullenbak in plaats van erin. Niks is makkelijker dan je eigen afval naast het afval van een voorganger te laten liggen.

Waarschijnlijk realiseer je je niet dat het in de openbare ruimte net zo werkt als op je werk. Er komt 1x per dag een schoonmaker langs. In de openbare ruimtes buiten komt misschien niet eens dagelijks een schoonmaker langs. Soms komt de schoonmaker in de ochtend, soms midden op de dag, soms in de avond. In het gunstigste geval komt de schoonmaakploeg ’s avonds. Ongedierte houdt niet van drukte, dus komt ‘s nachts tevoorschijn. Als de schoonmaker dan alle kruimels heeft opgeruimd en de prullenbakken leeg zijn, heeft ongedierte er niet veel te zoeken en zullen ze dus op zoek gaan naar een andere verblijfplaats.

Maar ook vaak komt de schoonmaakploeg ’s morgens of wordt er overdag tussendoor schoon gemaakt. In die gevallen is het het best een beroep te doen op de medewerkers of vrijwilligers om, voordat ze naar huis gaan, nog even de ruimtes schoon te maken. De kruimels van de tafels en de prullenbakken te legen, of in elk geval het afval in de prullenbakken doen.

Maar hoe voorkom je nou dat het uit de hand loopt?

muis-op-de-vloerIk denk dat mensen meer geneigd zijn iets netjes achter te laten als het er al netjes is. Ben je in de speeltuin en zie je nergens zwerfafval, dan gooi je zelf je eigen afval ook in de prullenbak. Zit je in de bibliotheek en zie je nergens op tafel lege blikjes drinken, plastic boterhamzakjes of ander verpakkingsmateriaal, dan gooi je jouw afval eerder in de prullenbak.

Het plaatsen van voldoende prullenbakken en deze zo vaak als nodig is legen is hierin ook belangrijk. Het afval moet wel gemakkelijk in de prullenbak passen. Wellicht dat doordeweeks 1x per dag een prullenbak legen genoeg is, maar dat je dit in het weekend twee keer zult moeten doen.

Bezoekers zullen niet allemaal even netjes zijn, dus hierin ligt ook een taak voor de medewerkers en vrijwilligers. Zien zij afval liggen, ruim het dan op. De verleiding is groot om een boterhamzakje naast het blikje fris te laten liggen.

Wil je meer weten over ongedierte in de openbare ruimte? Neem dan contact met ons op. Onze medewerkers komen niet alleen langs voor bestrijding, al onze bestrijdingstechnici geven ook praktische tips en adviezen om ongedierte te voorkomen.

 

Jagen spinnen je de stuipen op het lijf?
Een ongediertevrije werkplek

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *