Ongedierte bestrijden via de schillenboer

    

paard-en-wagenEen paar weken geleden stond er een op het eerste gezicht heel geestig stuk in verschillende kranten, over de herinvoering van de schillenboer ter bestrijding van ongedierte. De schillenboer is iets van ver voor mijn tijd. Het is iemand met paard en wagen die voedselresten in de wijken ophaalt. Ik las over je schillen op de kar gooien. Dat lijkt me dan weer een minder idee, want we zijn niet allemaal een geboren Michael Jordan.

De schillenboer gaat ongedierte niet bestrijden zoals de artikelen suggereren, maar juist voorkomen. In bepaalde geloven mag voedsel niet in de prullenbak gegooid worden. Deze mensen gooien het nu vaak op straat, dan kunnen de dieren er nog van eten. Helaas zijn de dieren die er hier in Nederland van eten niet leuke honden en katten, maar meestal duiven, meeuwen, ratten en muizen. Met de invoering van de schillenboer kan het voedsel nu neergezet worden om opgehaald te worden en hergebruikt worden op een dierenboerderij of iets dergelijks.

Het bestrijden en voorkomen van ongedierte kan Rentokil beter dan de schillenboer, maar het laat oude tijden wel weer herleven, daar is ook iets voor te zeggen. Maar dan willen we wel een schillenboer met paard en wagen zien, geen ultramoderne Volkwagen Transporter of Mercedes Vito.

Heb je last van ongedierte in je wijk, maar zit het nog niet bij je binnen, kan een schillenboer voor jou misschien wel de oplossing zijn. Zit het ongedierte al bij je binnen, dan is de komst van de schillenboer echt te laat. Deze man of vrouw gaat alleen de voedselresten ophalen die normaal op straat gegooid worden. Het zijn geen opgeleide ongediertebestrijders. Zit het ongedierte al bij je binnen, wacht dan niet op de komst van de schillenboer, maar schakel snel een professionele ongediertebestrijder in.

Of het echt een oplossing is voor het ongedierte in de stad, dat denk ik niet, maar van mij mag de schillenboer, de lompenboer en het oud Hollandse draaiorgel weer terug komen, met op de achtergrond Hollandse tulpen en klederdracht.

Wat ongedierte toch niet los maakt bij een mens.

Door Michel Kelderman

Door weer en wind
What’s in a name

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *