Nieuwe spinnen ontdekt in Nederland

    

spin-in-webDe ontdekking van nieuwe spinnen is meestal slecht nieuws voor de arachnofoben onder ons (mensen die bang zijn voor spinnen). Weer een enge kruiper erbij. Dit keer valt het gelukkig wel mee. De nieuwe spinnen zijn namelijk ontdekt op de Maasvlakte en zullen, gezien hun voorkeur voor leefomgeving, daar waarschijnlijk blijven. De afgelopen tijd zijn op de Maasvlakte een aantal nieuwe diersoorten ontdekt, die nergens anders in Nederland voorkomen.

Het EIS Kenniscentrum Insecten meldt op natuurbericht.nl dat er op de Maasvlakte twee soorten kogelspinnen ontdekt zijn die verder alleen maar bekend zijn van rotsachtige gebieden in Europa. Het gaat om de rotskogelspin (Theridion hannoniae) en de donkere prachtkogelspin (Parasteatoda tabulata).  De derde achtpoter die er onlangs is ontdekt is Leiobunum religiosum, een bijzondere hooiwagen waarvan het oorspronkelijke leefgebied slechts een klein gebied in de westelijke Alpen beslaat.

Deze spinnen zijn waarschijnlijk via transport in Nederland terecht gekomen. De stenen waarmee de dijken en kades op de Maasvlakte zijn gemaakt, komen namelijk uit verschillende delen van Europa. Spinnen verplaatsen zich ook wel eens via de lucht, maar aangezien er vrij goed wordt gekeken naar de spinnen in Nederland is die kans klein. Dan waren deze spinnen al eens eerder ergens gesignaleerd.

Helaas heeft het EIS Kenniscentrum Insecten wel een klein beetje slecht nieuws voor arachnofoben. De donkere prachtkogelspin heeft zich al aangepast aan een andere stenige omgeving: de soort wordt vaak gevonden bij gebouwen en andere menselijke constructies. Ze maken hun web het liefst onder stenen, dus of wij ze ooit gaan zien dat weet ik niet.

De kans dat er nog meer nieuwe diersoorten ontdekt gaat worden op de Maasvlakte is zeker aanwezig. Het het EIS Kenniscentrum Insecten geeft aan dat de Maasvlakte nog volop in ontwikkeling is en dat de kans groot is dat met de bouwmaterialen en goederen allerlei dieren meekomen. Enkele hiervan zullen overleven op de Maasvlakte.

 

Lokmiddel voor bedwantsen
Muizenplagen
Reacties
  1. Kyra Huisman

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *