Muizen kunstwerkjes in een Nationaal Muiseum

    

muis-cartoonMuizen, ik moet er niets van hebben en velen met mij niet. Dat iemand muizen als huisdier heeft kan ik nog begrijpen, ookal heb ik er zelf niks mee. Ik heb een kat en dat snapt ook niet iedereen. Maar een wilde muis in huis is toch een heel ander verhaal. Vooral omdat deze muis ongewenst bij ons woont. Het vervelendste aan een muis is niet eens dat wij erg schrikken als we er een zien rennen. Muizen veroorzaken behoorlijke schade. Ze knagen overal aan, niet alleen aan voedsel. Ze knagen ook aan ons huis en onze meubels, om hun tanden kort en scherp te houden en voor materialen om hun nest van te bouwen.

Toch zijn er mensen die wel erg gecharmeerd zijn van muizen. En dan bedoel ik niet degenen die muizen als huisdier hebben. Gerard van Hoogenhuyzen brengt een groot aantal muizen bij elkaar. Gelukkig geen levende muizen, of opgezette muizen. Hij is bezig een collectie van 300 kleine kunstwerken van muizen (Amuses Mouseion) bijeen te brengen. Hij vraagt Nederlandse kunstschilders, beeldend kunstenaars, cartoonisten, illustratoren, karikaturisten, kunstfotografen, politiektekenaars en striptekenaars een kunstwerkje van 7 bij 7 centimeter te maken met daarop een muis.

Zijn doel is om, zodra hij 300 kleine kunstwerkjes heeft, deze in een museum aan het publiek te laten zien. De kunstwerkjes zijn gemaakt door verschillende Nederlandse kunstenaars die in hun eigen stijl een muis hebben gemaakt. De kunstwerkjes zijn zowel 2D als 3D. Zijn doel is om de collectie, na deze 300 werkjes, verder uit te breiden. Zijn droom is de kunstwerkjes tentoon te kunnen stellen in het Nationaal Muiseum.

Op dit moment is de collectie alleen nog digitaal te bekijken. Erg leuk om te zien hoe de verschillende kunstenaars de muis hebben weergegeven. Op de meeste kunstwerken is het een schattig diertje. Sommige kunstwerken zijn zo abstract dat je echt even goed moet kijken waar de muis is. Ook komt de kat vaak in beeld. Helaas zijn de huiskatten van tegenwoordig niet altijd meer geboren jagers, dus een kat nemen tegen de muizen helpt helaas niet altijd.

Ik zelf ga de website zeker in de gaten houden. Of dat het komt doordat ik bij Rentokil werk en daardoor toch een vreemde fascinatie voor muizen en ander ongedierte heb ontwikkeld. Of doordat ik van kunst houd, vooral van zoveel mogelijk verschillende stijlen door elkaar om het verrassend, spannend en boeiend te houden. Ik ben in elk geval erg benieuwd naar de tentoonstelling.

Ongedierte het boekje te buiten
Geen meeuwen voeren in Haarlem

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *