Muizenplagen

    

Veldmuis-Apodemus-sylvaticusMuizen halen de laatste weken bijna dagelijks het nieuws. Ze vreten de graslanden in Friesland kaal, zijn ondertussen ook in Groningen gesignaleerd en nu las ik dat ze ook het voetbalstadion van Manchester United een bezoekje brengen. Muizen of een muizenplaag, zoals het in de pers nog wel eens onterecht wordt genoemd, overkomt je vaak. Je kunt er niet altijd wat aan doen dat ze ineens jouw bedrijf, woning of in dit geval grasland hebben uitgezocht.

Normaal gesproken als wij over muizen praten op de website en de blog hebben we het over de huismuis. De boeren uit Friesland hebben echter last van veldmuizen. Veldmuizen leven vooral in boomgaarden en graslanden. Iedere 3 tot 4 jaar is er een piek in het aantal veldmuizen. Helaas lijkt deze piek nu enorm te zijn, waarschijnlijk door een combinatie van het warme weer en weinig roofdieren.

Voor de boeren is het echter wel te hopen dat de winter zacht blijft. Als het koud gaat worden bestaat namelijk de kans dat al deze veldmuizen de schuren intrekken, waar ze ook enorme schade kunnen aanrichten aan opgeslagen producten.

Bij Manchester United hebben ze waarschijnlijk last van huismuizen. De muizen huisvesten zich op de tribune en zitten ondertussen ook in de kantoren. Maar ook daar moeten ze waarschijnlijk oppassen voor de grasmat. Manchester speelt op een grasmat die voor een deel uit gras bestaat en voor een deel uit kunstgras. Nu ben ik geen grasmat deskundige, maar als er een deel echt gras in zit, kunnen de muizen er misschien wel hun best in bouwen.

Een muizenplaag bestrijden op grasland is onmogelijk. Een muizenplaag bestrijden in een voetbalstation is gelukkig voor Manchester wel mogelijk.

Nieuwe spinnen ontdekt in Nederland
Ongediertebestrijding in Amsterdam

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *