Muizen zingen ultrasone liefdesliedjes

    

Het is vandaag weer Valentijnsdag. Dat betekent dat je in winkels, restaurants en de media wordt bedolven onder de iconische liefdessymbolen.

Maar wist je dat zelfs muizen hun partners een serenade brengen om hun liefde te tonen? Gek toch ?! Oké, een complete serenade is misschien een tikkeltje overdreven. Ze zingen niet het hele ‘een beetje verliefd’ van André Hazes voor elkaar (er valt ook over te twisten of dit het beste liefdesliedje aller tijden is). Toch maken ze wel gebruik van ultrasone geluiden om een goede en passende partner te vinden.

Hoe communiceren muizen?

Vroeger werd er algemeen aangenomen dat muizen, net als andere soorten knaagdieren, deze ultrasone frequenties produceerden door hun stembanden te laten trillen. Dit noemen we ook wel ‘vibratie’. Het menselijk oor zou deze frequentie niet waar kunnen nemen.

Een nieuw onderzoek dat mede door de University of Cambridge is uitgevoerd, heeft uitgewezen dat muizen hun ‘liefdesliedjes’ produceren met dezelfde soort technieken als vliegtuigmotoren. Ja mensen, dat lezen jullie goed. Het blijken toch zeer bijzondere wezens, die muizen.

Het onderzoek liet zien dat muizen een kleine luchtstraal kunnen richten tegen de binnenwand van het strottenhoofd. De weerklank hiervan geeft een ultrasonisch ‘fluitje’.

Andere manieren waarop muizen ultrasoon geluid gebruiken

Behalve het brengen van een prachtige serenade gebruiken muizen, net als ratten en andere knaagdieren, ultrasone geluiden voor meerdere doeleinden. De belangrijkste daarvan is navigatie.

Muizen zijn over het algemeen actief in het donker. Hierdoor is het vaak moeilijk voor deze kleine dieren om te zien. Gelukkig kunnen ze gebruikmaken van ultrasone trillingen om te helpen navigeren in de donkere gebieden.

Flexibel_Infographic

Zoals je misschien wel weet, zijn muizen zeer lenige wezens. Ze kunnen niet alleen tot wel 24 cm ver springen, maar daarbij beklimmen ze ook met gemak verticale oppervlakken tot wel 2 meter hoogte!

Ultrasoon geluid is in deze gevallen zeer handig. Zo wordt verondersteld dat deze knaagdieren er gebruik van maken om een indicatie te krijgen van hoe diep de omgeving waarin ze zich bevinden is.

Meer feitjes over muizen

Volgens Dr. Coen Elemans van de Universiteit van Denemarken zijn muizen al vaak en intensief bestudeerd. Toch blijven ze ons nog steeds verrassen.

Inderdaad, muizen zijn fascinerende en vooral sluwe dieren. Ze zijn natuurlijk niet voor niets een van ‘s werelds meest succesvolle soorten plaagdieren. Op onze website vind je nog meer interessante feitjes over muizen die je wellicht kunt gebruiken.

Neem contact met ons op

Mocht je meer informatie willen over het bestrijden of voorkomen van muizen, kun je vrijblijvend contact met ons opnemen via ons gratis telefoonnummer 0800 237 8745, of door ons een e-mail te sturen.

Neem contact met ons op

 

Wanneer komt ongedierte tevoorschijn?
Waar komt de naam Rentokil vandaan?

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *