Muggen op vakantie

    

strandvakantie-pas-op-voor-muggenMuggen kunnen een behoorlijke domper zijn op je vakantie. Ik laat mijn vakantie er niet door verpesten, maar eigenlijk elke vakantie worden wel een paar dagen gedomineerd door jeuk van de vele muggenbeten. Ook dit jaar was ik weer de dupe. Ik smeer voldoende DEET, maar helaas, als de rest dat ook doet, ben ik vaak de lekkerste, door de DEET heen.

Mijn vakanties zijn meestal ver weg, dus ik wordt vaak gewaarschuwd voor de bekende ziektes overgedragen door muggen, malaria en dengue (knokkelkoorts). Dus als voor de zoveelste keer mijn benen helemaal onder zitten vrees ik weer het ergste. Gelukkig heb ik nog nooit wat gehad (even afkloppen). Meer DEET smeren zou je bijna denken, maar elk uur een nieuwe laag is toch echt wel mijn max, zo goed is DEET nou ook weer niet voor je.

Dit jaar werd ik niet alleen gewaarschuwd voor malaria en dengue. Ook kreeg ik van een vriendin een nieuwsartikel toegestuurd over het chikungunya virus. Ik had er nog nooit van gehoord, dus wikipedia moest eraan te pas komen. Chikungunya is niet dodelijk, maar veroorzaakt koorts en erge gewrichtspijnen die weken lang kunnen aanhouden. Nog een ziekte verspreidt door muggen die je echt niet op wil lopen.

In mijn beleving steken de meeste muggen ’s avonds en ’s nachts. Net nadat de zon onder is, is vaak het ergst. Malariamuggen bijvoorbeeld steken ’s avonds. De muggen die dengue en chikungunya verspreiden steken juist overdag. Zoek dus goed uit welke muggen voorkomen in het land waar jij heen gaat, zodat je weet wanneer je je moet beschermen.

klamboeChikungunya komt voor in een groot deel van Azië, in een deel van Afrika en sinds kort op de Caraïben, Noord- Midden- en Zuid Amerika. Het gebied breidt zich steeds verder uit, wat de kans vergroot dat je van vakantie terug komt met een chikungunyavirusinfectie. Er zijn zelfs al gevallen gerapporteerd in Frankrijk en Italië.

Oppassen dus voor degenen die binnenkort naar een warm oord vertrekken. Neem vanuit Nederland al DEET mee, want ik kwam laatst een artikel tegen dan op sommige Caribische eilanden bijna geen DEET meer te krijgen is (of was, misschien is de voorraad ondertussen weer aangevuld). Ik ben ervan overtuigd dat DEET in het buitenland beter werkt dan wat je hier in Nederland kunt kopen, maar neem liever het zekere voor het onzekere.

Bedwantsen in het studentenhuis
Leuk! Ik mag weer naar een klant

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *