Mieren in de keuken

    

AHet is weer zover! De zon komt weer tevoorschijn en de terrasjes zitten vol. Niet alleen bij de ijskraam wordt het drukker, ook op de Customer Care afdeling van Rentokil staat de telefoon niet stil!

Bij het eerste zonnestraaltje komen de klustervliegen weer tevoorschijn en natuurlijk ook de befaamde zwarte mier komt weer tevoorschijn op zoek naar zoetigheid.

Mieren zijn eigenlijk hele interessante beestjes wat mij betreft. Mieren komen over de hele wereld voor en zijn in staat met hun aanpassende vermogen in diverse temperaturen te overleven, daarnaast zijn ze ook nog eens ontzettend sterk (volgens wikipedia draagt een mier tot wel 100x zijn eigen gewicht!!!), eten ze het liefst zoetigheid en er zijn zélfs kolonies die hun eigen voedsel telen of bladluizen melken in ruil voor bescherming in hun nest. Wist u eigenlijk dat mieren afstammen van dezelfde familie als wespen?

Mieren hebben een duidelijke taakverdeling; Zo zijn er werkmieren die het voedsel verzamelen, voedsters die de kraamkamer op orde houden en er is zoals in elk goed draaiend huishouden 1 koningin (in grote kolonies kan dit aantal variëren van een paar tot honderden).

aMieren laten tijdens hun zoektocht een spoor van feromonen achter, bij het vinden van voedsel kan zijn achterban dat spoor volgen om nog meer te halen. Dat is erg handig natuurlijk maar dat maakt het des te lastiger om van mieren af te komen als ze eenmaal binnen zijn geweest en de jackpot vonden omdat je net suiker naast het aanrecht had gemorst.

Dat ondervond de alleraardigste dame die ik laatst aan de telefoon had in levende lijve. Wat was begonnen met enkele mieren op haar aanrecht was inmiddels een ware mierenplaag. Onze klant was al ruim in de 90 en het huilen stond haar nader dan het lachen. Ze had plantjes op haar balkon, daar kwamen de eerste mieren uitgelopen. Met haar goede bedoelingen had ze toen wat lokdoosjes van de drogist in haar woning verspreid in de hoop dat ze dan niet naar binnen zouden komen.

Het woord “lokdoosjes” zegt het eigenlijk al, deze doosjes lokken mieren met een zoetig ruikende gifstof juist naar binnen. Hoewel het gif wat meestal in zo’n lokdoosje zit wel wordt meegenomen naar het nest is de hoeveelheid meestal niet voldoende om een grote kolonie uit te roeien van binnenuit. Omdat ze inmiddels zelfs in haar koffiezetapparaat wel honderden mieren zag lopen had ze wat schaaltjes honing en rietsuiker op haar aanrecht gezet “ter afleiding”. Het resultaat: nog vele honderen mieren meer.

Mijn missie was natuurlijk helder; mevrouw zo snel mogelijk van die mieren afhelpen! Gelukkig kon ik haar snel verblijden met het goede nieuws dat onze servicemedewerker al onderweg was. Met enkele behandelingen en wat tips (zoals geen honing en suiker voor de mieren neerzetten) hebben wij haar volledig van haar mierenprobleem afgeholpen. Onze servicemedewerker kreeg als dank een koetjesreep omdat ze erg blij was dat wij het zo snel voor haar hadden opgelost.

Missie dus geslaagd, weer een tevreden klant erbij!

Motmuggen uit het afvoerputje
7 tips voor meer vlinders in je tuin

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *