Meeuwenoverlast

    

zeemeuwenDe VVD wil dat gemeenten meer mogelijkheden krijgen om de overlast van meeuwen te bestrijden. Rondom de flat waarin ik woon, in Den Haag, zijn meeuwen ook een groot probleem aan het worden. Iedere donderdagochtend gaan alle vuilniszakken naar buiten en daarna is het oorlog. Meeuwen en kauwen komen erop af, scheuren alle voorste en bovenste zakken kapot en trekken het afval naar buiten, in de hoop voedsel te vinden. Nadat de vuilniswagen langs geweest is, komt de schoonmaker die vervolgens uren bezig is om al het rondslingerend achtergebleven vuilnis op te ruimen. En mijn flat is niet de enige met dit probleem.

Meeuwen zoeken steeds vaker hoge daken op om te broeden. Zij hebben hier geen vijanden, genoeg licht en goed zicht op voedselaanbod. Er wordt van alles geprobeerd om de meeuwenoverlast tegen te gaan. Bij ons gaat het vuilnis pas in de ochtend naar buiten en geeft de gemeente op projectbasis stevige gele vuilniszakken weg die de vogels niet open kunnen trekken. Dit zijn echter geen structurele oplossingen. Zolang dit soort vuilniszakken op projectbasis uitgegeven worden, zal niet iedereen deze hebben (ze zijn vaak ook op bij de gemeente). De gele vuilniszakken tussen alle standaard vuilniszakken zijn op 1 hand te tellen. Bovendien is het een project dus dit houdt een keer op en dan begint het probleem weer van voor af aan.

Meeuwen keren vaak terug naar de plek waar zij het jaar er voor met succes hebben gebroed. Op een veilige plek waar ze voldoende voedsel kunnen vinden, komen zij dus het jaar erop weer terug.

afvalEen structurele oplossing bij mijn flat zou het plaatsen van ondergrondse containers zijn. Hiermee neem je belangrijke voedselbron weg. Er liggen tenslotte geen vuilniszakken meer uren te wachten tot de vuilniswagen komt. Als er geen voedselaanbod meer is, zullen de meeuwen een andere broedplaats gaan zoeken. Hoe minder afval er op straat te vinden is, hoe minder ongedierte en vogels dit aan zal trekken.

Overigens kun je ook vogelwering aan laten brengen om te voorkomen dat de vogels in de toekomst je dak weer gebruiken om te broeden. Meeuwen zorgen namelijk niet alleen voor overlast door het opentrekken van vuilniszakken, maar vervuilen ook daken met hun nesten, uitwerpselen en kadavers. Omdat meeuwen beschermd zijn is het weren van meeuwen alleen toegestaan buiten het broedseizoen (ongeveer eind van de zomer tot februari).

Rentokil heeft diverse mogelijkheden om vogels te weren van gebouwen. Neem voor meer informatie gerust contact met ons op.

Wat je moet weten over vliegenlampen
Spinnenzijde

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *