Meer kans op een muggenbeet als je in de stad woont

    

jeukIk was nogal verbaasd een bericht te lezen dat ik meer kans zou hebben op een muggenbeet in de stad dan op het platteland. Ik heb tot mijn 24e in een dorp gewoond en herinner me dat ik daar altijd onder de muggenbeten zat. Ik sliep zelfs onder een klamboe, zo erg was het. Sinds ik in de stad woon, slaap ik niet meer onder een klamboe, zit ik niet meer constant onder de muggenbeten en verstoren muggen maar zelden mijn nachtrust. Toch is uit onderzoek van Bioloog Arnold van Vliet en insectendeskundige Sander Koenraadt van de Wageningen Universiteit gebleken dat je in de stad meer kans hebt op een muggenbeet. Misschien heb ik gewoon geluk.

De wetenschappers hebben vorig jaar 3500 muggen onderzocht, die vanuit het hele land naar hen opgestuurd waren. In de stad komt het vaakst een molestes-type mug voor, 54% van de onderzochte muggen. Deze mug heeft een voorkeur voor menselijk bloed. Op het platteland komt het pipiens-type mug het meest voor. Deze mug heeft een voorkeur voor vogelbloed. Nu hebben ze het in het onderzoek wel over dunbevolkte gebieden en het dorp waar ik woonde ligt in de Randstad, niet echt een dunbevolkt gebied. Misschien valt het dorp waar ik woonde dan toch meer onder de stad en zoemde daar vaker het molestus-type rond. Dan klopt het toch wel, ondanks dat ik nu echt in de stad woon.

Ook dit jaar gaan ze weer onderzoek doen naar muggen. Je kunt vanaf nu tot en met 15 februari je platgeslagen mug naar de onderzoekers opsturen. Dit keer onderzoeken ze of steekmuggen deze winter, die een zeer warme start heeft gekend, overlast veroorzaken. Meer informatie hierover kun je vinden op hun website muggenradar.nl.

Last van muggen in de winterIk heb zelf nog geen mug gezien in mijn woning, maar ik weet zeker dat mijn ouders, in het stadse dorp, al wel wat vervelende muggen in huis hebben zoemen. Dat hebben ze eigenlijk het hele jaar door wel. Zij wonen in een gebied met veel water, dus genoeg mogelijkheden voor muggen om snel veel nakomelingen voort te brengen. Muggen leggen hun eitjes namelijk in stilstaand water. De larven leven en ontwikkelen zich in dit water.

Een eerste stap om muggen te voorkomen is dus al het stilstaand water te verwijderen, of af te dekken. Zorg ervoor dat de regenton afgedekt is en dat er na een regenbui geen water blijft staan in gieters en emmers. Maar er zijn meer plekken waar muggenlarven zich kunnen ontwikkelen. Denk aan de gieter met een laagje water die je binnen hebt staan voor je binnenplanten, maar ook in verstopte dakgoten kan water staan en in sommige huizen staat er een laag water in de kruipruimte. Allemaal  ideale omstandigheden voor muggenlarven. Het stilstaand water in deze voorbeelden kun je allemaal (laten) verwijderen. Maar soms is er niks te doen aan stilstaand water in je omgeving. Als er na een periode met veel regen plassen water liggen op een plat dak in de buurt, of iemand in de straat heeft een vijver zonder vissen, of één van de buren heeft water in de kruipruimte en vindt het niet nodig hier iets aan te doen, wordt het lastig.

klamboeNaast het stilstaande water zo veel mogelijk verwijderen kun je raamhorren en deurhorren plaatsen. Zo kunnen muggen niet van buiten naar binnen. Het licht uit laten om muggen buiten te houden, is helaas een fabeltje. Muggen komen af op jouw geur, niet op het licht van de lamp. Andere insecten komen wel af op het licht, dus het zal je wel helpen andere insecten buiten te houden. Hebben al deze maatregelen onvoldoende effect, dan kun je het best onder een klamboe gaan slapen.

Heb je onverhoopt toch muggen in huis. Help de onderzoekers dan in hun onderzoek. Meld je mug dan via muggenradar.nl en stuur hem op. Lees even goed wat je moet doen, want alleen muggen die op de site aangemeld zijn en op de juiste manier zijn ingestuurd kunnen worden meegenomen in het onderzoek. Ook als je geen last hebt van muggen kun je aan het onderzoek deelnemen. Ze willen namelijk ook graag weten waar er wel en waar er geen overlast is van muggen.

Wat je kunt doen tegen overlast van de huismus
Waarom is biologische vliegenbestrijding zo effectief?

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *