Leen je lamp maar eens uit…

    

Rentokil-inspectieVandaag weer zo’n leuke dag.

Aangekomen bij de klant eerst netjes aangemeld en vervolgens een informeel kopje koffie, dat is altijd een lekkere start. Het gesprek gaat natuurlijk meteen over wat we nou doen tijdens onze “rondjes”.

Voorzichtig verbeter ik de klant te zeggen dat wij de inspectie doen op basis van onze biologische kennis, ervaring en natuurlijk de hulp van de klant zelf! De QA inspecties die wij doen kun je niet vergelijken met de werkzaamheden die de servicemedewerker verricht. Tijdens een QA inspectie controleren we ieder hoekje en iedere nis, we keren het hele bedrijf binnenstebuiten. Hier hebben we dan ook wel een paar uur de tijd voor. Soms zelfs een hele dag.

Enigszins verbaasd reageert de klant met de vraag of zij ook eens mag kijken hoe dat gaat. “Natuurlijk, zeg ik graag zelfs!”

Ik heb deze truc al eens eerder toegepast, maar dat vertel ik natuurlijk niet. Na de koffie gaan we aan de slag, overall aan, haarnetje op, oordoppen in…. “Iets vergeten vraagt de klant?” “Ja zeg ik, de zaklamp!” En ik reik haar mijn lamp.

Het eerste wat klanten doen, is enigszins onwennig het gehele pand beschijnen inclusief verbaasde collega’s. De meesten reageren met de geijkte grappen: “He muizenverdelger!, Waar is je fluitje?” of “Zo, zet je haar eindelijk eens aan het werk?” Natuurlijk allemaal erg grappig, maar dan vraag ik de klant of zij wil gaan aangeven wat er nou een risico kan zijn in haar fabriek. Ik doe vandaag niks zeg ik haar en jij bepaalt wat ik rapporteer!

Natuurlijk let ik wel op of essentiële zaken niet worden vergeten, maar mijn leerling blijkt een snelle leerling. Algauw raken we de kern van de inspectie en de problemen bij deze klant: Wering en Hygiëne.

Het mooie is dat ik niets hoef te doen, slechts invoeren wat er “gevonden” wordt en, dat is het mooie, het word ook nog eens direct opgepakt en uitgevoerd.

Aan het einde van de inspectie hebben we nog even na gekletst, tja, dit was natuurlijk super! De rapportage in MyRentokil was eigenlijk al direct afgehandeld op wat bouwkundige zaken na. De klant heeft het als zeer positief ervaren eens met mijn ogen te mogen kijken. Tevens geeft het meer inzicht in wat wij doen en het belang ervan.

Ik kan het iedereen aanraden. Leen je lamp maar eens uit!

Door Peter Vos

Bruine ratten
5 manieren waarop vogels je bedrijf kunnen beschadigen

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *