Wespennest? Laat het bestrijden door een professional

    

wespen-bestrijdenDoor het vroege voorjaar krijgen we nu al dagelijks meldingen van wespennesten. Met dit mooie weer zit iedereen al lekker buiten en vallen de wespen eerder op. Op dit moment zijn de wespennesten in volle groei en zal het, in de meeste gevallen, nog niet om heel grote aantallen wespen gaan. Toch is het verstandig om een wespennest in of rondom het huis nu al te laten bestrijden, om grote overlast later in het jaar te voorkomen.

Dat dacht een inwoner van Hoofddorp waarschijnlijk ook. De bewoner zag wespen zijn dak in en uit vliegen en probeerde deze zelf met een brander te bestrijden. Helaas vatte het isolatiemateriaal onder de dakpannen vlam. De brandweer moest met een warmtecamera bepalen waar het isolatiemateriaal brandde, voordat ze het vuur konden blussen. Waarom hij of zij het nest zelf wilde bestrijden weet ik niet, misschien om geld uit te sparen. Helaas zal in dit geval de doe-het-zelf poging veel duurder uitvallen.

Laat een wespennest altijd bestrijden door een professional. Maar weet ook wie je inschakelt. Gistermiddag zapte ik langs “Billy the Exterminator”. Ik zou Billy nooit in mijn huis laten, maar voor een tv-serie over ongediertebestrijding is hij een mooi karakter, met zijn leren kleding met overal stalen studs. Billy ging langs bij een familie die last had van wespen. Niet de wespen die wij kennen, maar agressieve, eng uitziende rode wespen. Gewapend met een normale spuitbus, ging Billy de wespen bestrijden. Om bij de dakrand te kunnen, stond hij op een emmer. Niet heel stevig, dus hij viel een keer van de emmer af, agressieve wespen om hem heen zoemend. Tot overmaat van ramp werd hij drie keer gestoken, doordat hij geen beschermende kleding droeg. Misschien is dit voor de show zo opgezet, maar ik kan me indenken dat er meer ongediertebestrijders zijn die op deze manier een wespennest bestrijden.

wespOm de kans om gestoken te worden zo klein mogelijk te maken, hebben alle Rentokil medewerkers beschermende kleding en speciaal bestrijdingsmateriaal.  Alle servicemedewerkers hebben een imkerpak en dikke handschoenen. Daarnaast bestrijden wij de wespen niet met een spuitbus, maar met poeder uit een speciale tank met lange lans. Door deze lans staat de servicemedewerker niet direct onder of naast het wespennest. Ook zullen wij nooit op een emmer gaan staan om een nest te bestrijden. Wespennesten boven de 2 meter worden bestreden door medewerkers die beschikken over goedgekeurde trappen en/of ladders.

Het poeder dat wij gebruiken om de wespen te bestrijden, zorgt ervoor dat de wespen, de larven en de koningin in het nest sterven. Het is belangrijk dat de koningin sterft, omdat zij eitjes produceert en daarmee zorgt voor de groei van het nest. Met het wespennest zelf gebeurt niets tijdens de bestrijding. Je kunt dit nest gewoon laten zitten. Jonge koninginnen bouwen in het voorjaar altijd een eigen, nieuw nest. Ze gebruiken geen bestaand nest van vorig jaar. Wil je het nest toch weghalen, overleg dan altijd even met onze servicemedewerker hoeveel dagen na de bestrijding je dit kunt doen.

Wespen kunnen heel vervelend zijn, maar zijn ook heel nuttig dieren. Wespen vangen en eten veel vliegen en muggen. Een nest van 400 wespen kan per dag wel 3.000 insecten vangen. Zit het wespennest bijvoorbeeld achter in de tuin, op een plek waar je maar zelden komt, laat het dan gewoon zitten.

Meer ratten dan mensen?
Zilvervisjesoorlog

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *