Keverkoekjes

    

getande-notenkever-oryzaephilus-mercatorSoms bewaren klanten gevonden ‘beestjes’ voor als wij langs komen voor het periodieke bezoek. Dat is fijn want op die manier is snel vast te stellen waar het om gaat, of dit een probleem kan opleveren en hoe je van de ‘beestjes’ af komt uiteraard. Laatst kwam een collega op deze manier achter overlast van getande notenkevers in een koekjesfabriek. De klant had hiervan een aantal larven gevonden die geel tot bruin zijn en een zwarte kop hebben. Ik denk dat niemand erop zit te wachten deze insecten in hun koekjes te vinden!

Een uitgebreide inspectie werd uitgevoerd en de overlast werd in kaart gebracht. De overlast bevond zich in de voorraadruimte. Aangezien er met voedsel gewerkt wordt, moet ieder ongedierteprobleem zo snel mogelijk opgelost worden. De klant vroeg zich hardop af hoe hij toch aan een dergelijk probleem was gekomen. Hij vond de larven en bijbehorende kevertjes in allerlei naden en kieren. Ze zijn slechts 3 mm lang en hebben 6 zaagvormige uitsteeksels aan beide kanten van het borststuk. Doe mijn koekje maar zonder kevertjes…

Getande-notenkeverTerwijl mijn collega de klant uitlegde dat de larven en kevers bijvoorbeeld met grondstoffen mee kunnen komen, kwam er net een levering binnen. Al snel was het probleem gevonden, want onder het plastic waarmee de lading geseald was, stikte het van de getande notenkevers. Normaal komen getande notenkevers af op bijvoorbeeld gedroogd fruit, noten en chocolade, maar het was goed mogelijk dat dit een vorige lading van de houten pallet is geweest. Nu stond een heel andere lading op de pallet, in dit geval waren de kevertjes dus in de houten pallet achtergebleven.

De klant heeft een aantal zaken veranderd om het probleem te verhelpen en in de toekomst te voorkomen.  De vervuilde houten pallets werden direct verwijderd en vervangen door kunststof pallets, inkomende ladingen worden nu beter gecontroleerd op aanwezigheid van plaagdieren en de schoonmaak werd veranderd zodat ook de naden en kieren grondig werden gereinigd alsook ook de kasten die niet veel gebruikt werden. Door een aanvullende naden- en kierenbehandeling uit te voeren is het probleem bij deze klant gelukkig opgelost.

Kan ik weer lekker een koekje bij de koffie nemen. Misschien neem ik er wel twee!

Opgeven is geen optie, ook niet voor Rentokil en DHL
Insecten eten, gaat het dit jaar echt doorbreken?

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *