Keuken vol fruitvliegjes

    

FruitvliegjesComplete paniek. Zo werd ik opgebeld door een bewoner die de volgende dag voor 6 weken op zakenreis zou gaan en waarvan haar hele keuken vol fruitvliegjes zat. Ik maakte haar duidelijk dat het belangrijk was bij dit probleem dat de oorzaak weggehaald moest worden, maar ze was er van overtuigd dat zij dit had gedaan. Zij had tijdens de voorgaande zakenreis aardappels laten liggen en dit leek het probleem te zijn geweest. Ze wist nu waar ze op moest letten.

Fruitvliegjes worden aangetrokken door zoete geuren van (rottend) fruit, alcohol, azijn en ander eten en drinken. Vooral in de zomer planten ze zich, onder de juiste omstandigheden, snel voort. Één wijfje legt al zo’n 400 tot 900 eitjes en van ei tot volwassen fruitvlieg gaan er slechts 8 tot 11 dagen overheen. Je zult dus maar net met vakantie zijn zeg…

Ik besloot om gelijk langs te gaan en dat was maar goed ook, want de overlast was zich al aan uit breiden naar de gang en de woonkamer. In overleg besloten we dat een bestrijding uitgevoerd diende te worden om haar met een gerust gevoel op zakenreis te laten gaan. Zodoende haalde we alle spullen van de plankjes en het aanrecht af. Het is nooit verstandig om voedsel te laten staan tijdens een dergelijke bestrijding. Toen ik een potje van het keukenkastje afhaalde zag ik er iets raars in zitten. Ik vroeg haar wat het was en met het schaamrood op de kaken stotterde ze dat het ooit limoenen geweest zouden moeten zijn… De oorzaak van de overlast lag dus nog in de keuken. Ze kon in ieder geval met een gerust gevoel op zakenreis.

Ga bij overlast van fruitvliegjes dus alle keukenkastjes na, leeg de prullenbak en maak deze ook goed schoon. Mocht je toch de bron niet kunnen vinden, kijk dan ook eens de planten na. Rouwmuggen zijn ongeveer net zo groot als fruitvliegen en deze worden dus nog al eens met elkaar verward. Zij ontwikkelen zich in plantaardig materiaal en paddenstoelen. Besmetting ontstaat meestal uit verse, nieuwe potgrond, waarin vaak larven of eieren van rouwmuggen meekomen. Uiteindelijk kunnen deze schadelijk zijn voor je planten.

 

Vlooien bestrijden
Zijn er meer bijen dan vorig jaar?

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *