Kelderzwam: je merkt er niets van tot het te laat is

    

kelderzwamAls adviseur van Rentokil ben je dagelijks bezig met ongedierte. Muizen, ratten, kakkerlakken, mieren of wespen, ik kijk er niet vreemd meer van op. Hetzelfde geldt voor houtworm of huisboktor, gesneden koek. Meldingen van andere vormen van houtaantasting zijn ook meer regelmaat dan uitzondering. Toch heeft het elke keer weer dezelfde impact… op de mensen die je hulp inroepen, maar ook op mijzelf.

Zo kreeg ik enkele weken geleden een telefoontje van een aannemer waar we regelmatig mee samenwerken. “Kun je weer even komen, ik heb een klein klusje” zei hij. De volgende middag stond ik bij een keurige woning in een prachtig plaatsje in midden Nederland. De aannemer was er en ook de eigenaresse van de woning.

“De stortbak van het toilet is lek” zei de aannemer, “en bij het openbreken van de omringende koof ben ik wat schimmel tegen gekomen, kun je dat even laten behandelen.” “Natuurlijk kunnen we dat” zei ik, maar hij weet ook dat ik dan altijd wel eerst de bron ga opsporen en ga achterhalen hoe ver de schimmel zich verspreid heeft. Deze schimmel heeft ook een naam, Coniophora puteana oftewel Kelderzwam!! De kelderzwam is een echte sluipmoordenaar, je merkt er niets van totdat het te laat is. Zo ook in deze woning. Bij het onderzoek kwamen we uiteindelijk in de kruipruimte van de woning terecht. Overall aan, hoofdbescherming op, handbescherming aan en gewapend met een zuurstofmeter, zaklamp en een priem op onderzoek uit. In de kruipruimte was het warm, vochtig en onvoldoende geventileerd en daar houdt de kelderzwam van.

kelderzwamAan de onderzijde van het toilet was het hout compleet zwart verkleurd (alsof het verbrand was) alle overige balken en al het houten vloerbeschot van de gehele woning was aangetast en was niet meer te redden, maar ook de houten ondersteuning van het bad en de naastgelegen houten keuken was al aangetast. Er was maar één mogelijkheid, al het hout eruit en nieuw erin, maar ook niet zichtbaar aangetast hout in de omgeving zal dan vervangen moeten worden zoals plinten, lambrisering en regelwerk.

Begrijp me goed, wij kunnen problemen met, en de behandeling van houtaantastende zwam of houtaantastende insecten prima aan, een aannemer kan alles verwijderen en opnieuw aanbrengen maar de impact op de betrokkenen is altijd heftig.

De reactie van de eigenaresse van de woning laat zich waarschijnlijk raden, geheel ontdaan en huilend hoorde ze het verslag van mijn inspectie aan. Voor mij is het mijn werk om meestal geen prettig of zelfs slecht nieuws te brengen, maar ik besef elke keer weer wat een enorme schade door ongedierte of zwam wordt aangericht.

Kelderzwam of andere houtaantastende zwammen kunnen ook worden voorkomen. Zorg voor voldoende ventilatie. Sluit ventilatiekanalen van woningen NOOIT af en houd de ventilatieopeningen blad en spinrag vrij. Ook het aanbrengen van de juiste bodemafsluiter kan problemen voorkomen.

Door: Accountmanager branch Utrecht

Douchen op een eerste afspraak
NVWA treft vaker smerige restaurants aan

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *