Kakkerlakken ontdekken en voorkomen

    

duitse-kakkerlakKakkerlakken bestaan al zeker 300 miljoen jaar. We hebben dus te maken met een zeer sterk insect. 300 miljoen jaar geleden zagen ze er nog wel iets anders uit dan nu, maar de moderne kakkerlak, zoals wij die kennen, gaat ook al een tijdje mee, ongeveer 140 miljoen jaar. Gelukkig zijn de huidige bestrijdingsmiddelen sterker dan de kakkerlak, maar ik denk niet dat we ooit helemaal van ze af gaan komen.

Er zijn meer dan 4.000 soorten kakkerlakken, waarvan er maar 20-30 in de menselijke leefomgeving voorkomen. In Nederland komt vooral de Duitse kakkerlak veel voor in onze leefomgeving. Hoe kom je erachter dat je last hebt van kakkerlakken en wat kun je doen om te voorkomen dat ze zich thuis gaan voelen in jouw huis of bedrijfspand?

Tekenen van een kakkerlakkenplaag

 • Uitwerpselen van kakkerlakken zijn bruin tot zwart, minder dan een millimeter breed en verschillen in lengte. Ze kunnen nog wel eens verward worden met de uitwerpselen van muizen.
 • Kakkerlakken vervellen 5-8 keer in hun leven, deze vervellingen (vervelingshuidjes) kunnen de aanwezigheid van kakkerlakken verraden.
 • Schade aan voedsel, maar kakkerlakken knagen ook door papier en plastic heen.
 • kakkerlak-eipakketEipakketjes, die bij kakkerlakken oötheca heten. De eipakketjes hebben de vorm van een ouderwetse portemonnee.
 • Een vieze geur. Dit is alleen te ruiken als het om een grote plaag gaat.
 • Levende kakkerlakken die wegschieten als het licht aan gaat. Dit komt wel eens voor in keukens of badkamers.

Tips om kakkerlakken te voorkomen

 • Verwijder alle bronnen van voedsel. Sla eten op in dichte bakjes en laat geen vocht staan in de gootsteen of in emmers en teiltjes.
 • Maak dagelijks schoon, ruim alle kruimels en voedselresten op. Gooi dit weg in gesloten afvalbakken.
 • Ruim het eten van je huisdier op zodra deze klaar is met eten. Laat ook water liever niet ’s nachts staan voor je huisdier.
 • Maak lege glazen potten en plastic afval schoon voordat je het tijdelijk opbergt om te recyclen.
 • Ruim ‘rommel’ op. Door oud papier op te ruimen neem je een schuilplaats voor kakkerlakken weg. Denk hierbij ook aan de kranten/tijdschriften mand, waar soms wekenlang papier in ligt.
 • Prachtige rustieke houten planken kunnen een schuilplaats zijn voor kakkerlakken. Door deze te verven of te lakken zijn de scheuren minder toegankelijk voor kakkerlakken.
 • Voorkom dat er meer kakkerlakken binnen komen door toegangswegen rondom pijpen en afvoeren dicht te maken.

Heb je al last van kakkerlakken, dan is het niet te doen om van een kakkerlakken plaag af te komen door bovenstaande tips op te volgen. Kakkerlakken kunnen weken overleven op 1 vetdruppel, en altijd die ene vetdruppel ook opruimen is lastig. Schakel daarom een expert in zodra je denkt kakkerlakken te hebben. Tegenwoordig worden kakkerlakken bestreden met een gel, waardoor je niet je hele keuken hoeft leeg te ruimen. Je hoeft zelfs je huis of bedrijfspand niet meer uit.

Volg na bestrijding wel de tips op om kakkerlakken te voorkomen. Ze vinden de gel namelijk erg lekker, maar een vetdruppel (als ze die kunnen vinden) heeft toch nog steeds hun voorkeur.

Praatje poep
Voorkom dat bedwantsen je hotel overnemen

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *