Insecten eten, gaat het dit jaar echt doorbreken?

    

Insecten-etenGisterochtend kreeg radio dj Giel in zijn show insecten voorgeschoteld. Sprinkhanen gebakken in knoflook en chocolade met buffalo wormen. Giel durfde het aan. Ik zou het ook wel eens willen proberen, mijn moeder heeft al een keer een sprinkhaan geproefd en vond het best wel lekker. Zou jij het durven?

Al jaren wordt er gezegd dat het eten van insecten de toekomst is en een trend gaat worden. Zal het dit jaar echt zover zijn? Kunnen de blauwe M&M’s wel inpakken, omdat we liever een worm tussen de chocolade willen laten knisperen dan de gepofte rijst? In Frankrijk is er al een chef die insecten op zijn menu heeft gezet. In Nederland zijn er ook een handvol restaurants waar je insecten kunt eten. Wie weet hebben we hier over een aantal jaar wel een ‘alternatieve’ menukaart in ieder restaurant.

Waarom wordt insecten eten de toekomst?

Vroeg of laat moeten we er vrees ik echt aan gaan geloven. De bevolking blijft maar groeien. Om al die monden te voeden met koeien, kippen en varkens is onmogelijk. Het is veel efficiënter om insecten te kweken. Krekels hebben 12 keer minder voedsel nodig dan koeien, om dezelfde hoeveelheid proteïne te produceren. Ze drinken minder water en ze nemen veel minder ruimte in, bedenk je eens hoeveel krekels je kunt houden in een koeienstal. Krijg jij ook al de kriebels? Daarnaast zijn insecten goed voor de lijn, 100gr insecten bevat veel minder calorieën dan 100gr rundvlees.

Insecten-eten-in-thailandInsecten eten is in veel landen al heel normaal. Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties eten op dit moment al 2 miljard mensen insecten. Van de 7 miljard die op aarde wonen is dat dus een behoorlijk aantal. Ik las zelfs een bericht dat 8 op de 10 mensen insecten eet. Nou lijkt mij dat wat veel, tenzij iedereen die per ongeluk wel eens een vliegje in zijn mond krijgt ook meetelt. Dan ben ik ook een insecteneter. Vooral in de zomer als ik door zo’n heerlijke wolk vliegjes heen fiets. Jammie, ik kijk er nu al weer naar uit! Maar het zou best kunnen, als je bedenkt dat het in Azië, Afrika en Zuid-Amerika heel normaal is om insecten te eten.

Waar de meeste insecten gegeten worden heb ik niet kunnen vinden. Wel dat de meeste eetbare insecten uit Afrika komen, gevolgd door Amerika en Azië. In Europa leven bijna geen eetbare insecten. Vast een geruststellende gedachte voor diegene die dacht dat we kakkerlakken en vliegen moesten gaan eten.

Een andere geruststellende gedachte moet zijn dat eetbare insecten speciaal gekweekt worden. Ze krijgen net zoals rund en gevogelte speciaal voer en leven in een schone ruimte. Het zou toch wat zijn dat je bij een kakkerlakkenplaag niet meer Rentokil belt, maar de pan op het vuur zet om die enge kruipers eens lekker op de eten.

Ben jij nieuwsgierig hoe insecten smaken? Kom dan op 4 juni naar het Rentokil #Pestaurant in winkelcentrum Hoog Catharijne in Utrecht.

 

Keverkoekjes
Zet je tanden in een insect in het #Pestaurant Restaurant

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *