Ik heb last van knaagdieren, wat nu?

    

muis-en-broodWeet jij hoe je overlast van muizen of ratten herkent? De kans dat je een rat of muis ziet lopen is namelijk heel klein. Je ziet hun uitwerpselen liggen, of je hebt ineens kapot geknaagde verpakkingen in de kast staan. Misschien hoor je wel ‘olifanten’ over je plafondplaten rennen ’s nachts. Allemaal tekenen van overlast van knaagdieren.

Heb je tekenen van ratten of muizen gezien of gehoord? Wat doe je dan? Laat je ze gewoon in je huis zitten? Vooral muizen kunnen schattige kleine beestjes zijn, die tenslotte alleen maar op zoek zijn naar een warm plekje voor de winter. Wacht je tot ze uit zichzelf weer weg gaan? Wat ze overigens nooit doen. Of neem je direct actie? Muizen en ratten veroorzaken niet alleen schade aan je woning en meubilair, ze knagen aan je opgeslagen voedsel en ze kunnen ziektes verspreiden.

Verspreiding van ziektes

manieren-van-overdragenRatten en muizen kunnen veel verschillende soorten ziektes bij zich dragen en verspreiden. Ze verspreiden deze ziektes via hun urine en uitwerpselen. Maar ook door het aanraken van een dode rat of muis kun je ziek worden. Veel van de ziektes die ratten en muizen verspreiden komen in Nederland zelden voor, of er zijn goede medicijnen beschikbaar om je snel te genezen.

De grootste kans heb je om ziek te worden via de uitwerpselen van ratten en muizen. Muizen laten overal waar ze lopen keutels achter, en ze hebben geen blaas waardoor ze ook overal urine druppelen. De uitwerpselen van ratten liggen vaak bij elkaar. Doordat muizen en ratten ook vaak urineren en hun keutels leggen waar ze eten, besmetten ze voedselvoorraden en plaatsen waar wij ons voedsel bewaren, zoals de voorraadkast en de keuken.

Ratten en muizen kunnen onder andere de volgende ziektes op ons overdragen:

  • Salmonella en andere soorten bacteriën die voedselvergiftiging veroorzaken.
  • Ziekte van Weil of Leptospirose. Deze ziekte zit in de urine van ratten. Via wondjes in de huid kan deze ziekte binnendringen.
  • Trichinose of rondwormen. Deze ziekte krijgen wij van het eten van geïnfecteerd niet goed gaar vlees. Knaagdieren zijn gastheer van de parasieten die trichinose veroorzaken.
  • Pest, misschien wel de meest bekende ziekte overgedragen door ratten.
  • Hantavirus. Wordt gedragen door onder andere muizen en woelmuizen.

Gelukkig komen de meeste van bovenstaande ziektes in Nederland maar zelden voor. Dit jaar waren er een aantal meldingen van de ziekte van Weil waar mensen in besmet water hadden gezwommen. Voedselvergiftiging komt veel vaker voor, maar of dit te wijten is aan een knaagdier, of misschien wel een vlieg, of onze eigen gebrekkige hygiëne is niet altijd vast te stellen.

Knaagschade

Naast dat ratten en muizen je goed ziek kunnen maken, kunnen ze ook flinke schade aanrichten aan je woning, je meubilair en aan voedselvoorraden.

knaagschade-door-knaagdierenDe voortanden van ratten en muizen blijven hun hele leven door groeien. Ze moeten daarom blijven knagen om hun tanden kort en scherp te houden. Dit knagen doen ze aan alles. Aan je woning, aan je meubilair, maar ook aan kabels van elektrische apparaten. En vinden ze een gaatje langs een kabel naar een andere ruimte, maar is dat gat net iets te klein, dan knagen ze net zo lang aan het gat totdat ze er doorheen passen.

Naast dat ratten en muizen je eigendommen beschadigen, beschadigen ze ook je voedselvoorraden. Muizen eten slechts 3-5 gram per dag, maar doen dit wel op tot 30 verschillende plekken per dag. Ratten hebben meer eten nodig, zo’n 30 gram per dag, maar eten dit in grotere hoeveelheden op minder verschillende plekken dan muizen. Alsnog kunnen ratten en muizen in 1 nacht zowel van je pastavoorraad eten, je ontbijtgranen, je koekjes, je brood en misschien ook nog wel wat broodbeleg. Wat je dan allemaal weg kunt gooien. Om te hopen dat ze de volgende nacht je andere voorraden niet weten te vinden.

Neem contact op met een professionele bestrijder

Muizen en ratten planten zich razendsnel voort. Een muizenpaar heeft nestjes van 5-6 jongen. Na 2 maanden gaan die jongen ook meedoen aan de voortplanting. Bruine ratten hebben nestjes van 7-10 jongen. Na 3 maanden zijn de jongen van bruine ratten geslachtsrijp. Waar je eerst misschien maar een paar muizen of ratten denkt te hebben, kun je binnen een aantal maanden ineens een enorme familie knaagdieren in je huis hebben wonen.

bestrijding-bij-u-thuisSchakel bij overlast van muizen of ratten daarom altijd een professionele bestrijder in. De ongediertebestrijders van Rentokil zijn vakbekwaam, dit betekent dat ze een opleiding hebben gehad en alles weten van het gedrag en de leefwijze van muizen en ratten. Hierdoor kunnen onze medewerkers de plaag snel, effectief en efficiënt bestrijden. Wij gebruiken geen losse gifkorrels, maar gifpasta en onze gifdoosjes zijn zonder speciale sleutel niet te openen, waardoor de bestrijding ook veilig is voor kinderen en huisdieren.

Tevens geven onze medewerkers je advies over het voorkomen van muizen en ratten. Je kunt deze adviezen gebruiken tijdens de bestrijding, om ervoor te zorgen dat de populatie niet groeit. Na de bestrijding zijn de adviezen ook nuttig, om een nieuwe muizen of rattenplaag te voorkomen.

Natuurlijk kun je altijd proberen zelf de muizen of ratten te bestrijden, maar bedenk je goed. Heb je nu 6 muizen, dan heb je een maand later met een beetje pech ineens 24 muizen.

Wat is de favoriete koffie van muizen?
Top 5 blogs 2015

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *