Een huis vol mieren

    

mierenZodra de koude dagen minder worden en de lente begint, kijken we allemaal uit naar de zomer. Lange warme dagen, geen jassen meer hoeven te dragen, lekker naar het strand, terrasjes pakken, vooral buiten zijn. Toch brengt de zomer ook ongemakken met zich mee. Buiten de winterkilo’s worden mensen ook in deze tijd weer geplaagd door ongedierte. Zo begint in de lente de overlast van mieren.

Begint, zeg ik er duidelijk bij, want over het algemeen lijken de mieren niet zo’n probleem. Die paar mieren in de tuin of een enkele die je in de keuken aantreft. Tot het echt warm wordt en de mieren actiever worden. Je gaat er steeds meer zien en voor je het weet, is het toch een plaag geworden.

Internet staat vol met huis-, tuin- en keukenmiddeltjes die mensen proberen ter bestrijding en preventie van mieren. Sommige zweren bij hun eigen gevonden oplossing en geven aan dat het echt werkt. Bij anderen blijken de mieren hun neus op te halen voor het doe-het-zelf middeltje.

Mieren zijn erg mooie dieren, vind ik persoonlijk, maar bij klanten heb ik ook de andere kant gezien. Mieren kunnen een flinke overlast bezorgen in huizen. Zo zag ik eens een badkamer, compleet overgenomen door mieren, precies een dag voordat de bewoner zijn huis zou verhuren aan vakantiegangers. Of een kruipruimte die compleet zwart zag van de mieren en waarbij ze inmiddels omhoog begonnen te komen naar de huiskamer. Een tuin vol verzakte tuintegels. Een keuken die compleet was overgenomen door mieren. Wat een ellende!

afbeelding-mierenMieren zijn altijd op zoek naar zoetigheden, voedselresten, dode insecten, vocht en nestelgelegenheid. Als een werkster een voedselbron vindt, zet zij op de weg naar het nest een reukspoor uit. Anderen werksters worden door haar geattendeerd en volgen dit spoor. Op deze manier ontstaat er een mierenstraat en dit kan dan het begin van de ellende betekenen. Wacht dus nooit te lang met zelf ingrijpen of hulp in roepen van een professionele bestrijder.

Als je begin van het jaar al ziet dat er een paar mieren je huis binnenkomen, kun je er bijna zeker van zijn dat het daar niet bij gaat blijven. Hoe eerder je erbij bent, hoe minder groot het probleem wordt en hoe sneller het op te lossen is.

Ofwel, we krijgen het nog druk. Maar liever op die manier druk, dan dat ik me druk moet maken om mieren die mijn huis proberen over te nemen. Ik ben er inmiddels klaar voor, jij ook? Laat de zomer maar komen!

Een aantal zaken kun je zelf doen om mieren in huis te voorkomen:

  • Dicht alle naden en kieren goed af om toegang weg te nemen.
  • Zorg dat er geen kier onder deuren zit.
  • Verwijder oude boomstronken en rottend hout.
  • Dek voedsel altijd goed af.
  • Ruim direct op nadat u iets heeft gemorst.
  • Verwijder voedselresten onder keukenapparaten.
  • Houd compost goed afgesloten.
Fruithagelslag machientjes
Kakkerlakken spelen graag verstoppertje

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *