Hoornaars

    

hoornaar-vespa-crabroZelfs 2 jaar na het hele incident hadden de kinderen op het kinderdagverblijf het er nog over; De wespen. En terecht want het was ook erg heftig als ik mijn collega en de kinderen mag geloven.

Mijn collega werd opgeroepen om een wespennest te bestrijden op een kinderdagverblijf, maar toen hij daar aankwam was de situatie heftiger dan gedacht. Het kinderdagverblijf bleek geen last te hebben van de Gewone of de Duitse wesp maar van hoornaars. Deze komen voornamelijk voor in het oosten van Nederland, dus was mijn collega erg verbaasd deze in Den Haag aan te treffen.

Eem hoornaar is erg indrukwekkend, omdat het grootste wesp is die in Nederland voorkomt. Een hoornaar kan zo’n 3,5 cm groot worden. Het hele kinderdagverblijf was door de hoornaars overgenomen. Overal waar hij keek zag hij ze vliegen, gewoon tussen de kinderen door. Als ouder van een dochtertje dat ook naar een kinderdagverblijf gaat, klinkt dat als een regelrechte nachtmerrie!

Direct werd besloten alle kinderen te evacueren, zij werden naar een ander pand gebracht. Mijn collega schakelde de hulp in van een andere collega. Het hele kinderdagverblijf werd behandeld en uiteindelijk ook het nest. Een dag later was het een groot slagveld. Overal waar je keek lagen dode hoornaars. Na een grote schoonmaak konden de kinderen weer veilig opgevangen worden in het pand.

En toch is er bij het hele incident geen enkel kind gestoken. Hoe is dat mogelijk? Hoornaars zijn jagers die grote hoeveelheden insecten vangen om deze aan de larven te voeren. Zelf leven zij van verschillende suikerrijke plantensappen. Zij zijn minder agressief dan de Gewone en de Duitse wesp en zoeken zelden mensen op. Ze zullen meestal alleen agressief worden op het moment dat je te dicht in de buurt komt van het nest, omdat zij deze dan willen verdedigen. Afstand bewaren van het nest is dan ook aan te raden. Aangezien het nest zich op een deel van het dak bevond, onder een afdakje, leverde dit op het kinderdagverblijf geen probleem op.

Faraomieren
10 tips om fruitvliegjes te voorkomen

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *