Hoe werkt bloedluisbestrijding met roofmijt?

    

Roofmijt in de strijd tegen bloedluizen

Bloedluizen vormen een gevaar voor de gezondheid van uw kip, medewerkers uzelf en ook uw bedrijfsresultaat. De ogenschijnlijk onschuldige, kleine rode beestjes hebben een grote impact. Meestal wordt er gekozen om ad-hoc te bestrijden. De bloedluis is dan al uitgegroeid tot een flinke besmetting. Om deze besmetting terug te brengen tot een minimaal niveau, is een relatief grote investering in tijd en geld nodig. Daarom focust de biologische bestrijding met roofmijt zich op een preventieve aanpak. Dit helpt een explosieve groei van bloedluis en overlast te voorkomen.

roofmijtWat is een roofmijt en wat doet deze?

Rentokil Agro Pest Control werkt met roofmijten om de bloedluizen te bestrijden. Een roofmijt is de natuurlijke vijand van de bloedluis. De laatste vormt een voedselbron. De bloedluis wordt kort geprikt door de roofmijt, waarna deze makkelijk opgegeten wordt. Roofmijten eten alleen bloedluizen en zijn daarom veilig voor de kippen.

De roofmijt beweegt zich op dezelfde manier als de bloedluis. Wel zo handig natuurlijk! Zo komt deze natuurlijke vijand gemakkelijk op alle slecht te bereiken plekjes waar de bloedluizen zich graag verstoppen. Bloedluizen leggen gemiddeld zo’n vier meter af en blijven vervolgens graag dicht in de buurt van de prooi zitten. Worden ze bestreden, dan gaan ze op zoek naar een nieuwe schuilplaats. Dit maakt bestrijden zo lastig. Een roofmijt daarentegen past zich gemakkelijk aan door dit bewegingspatroon over te nemen.

Nu zijn er natuurlijk diverse type stallen, met hun eigen stalinrichting. Daarnaast is de grootte, aantal kippen en de vochtigheid van belang voor de bloedluisbesmetting en dus ook de bestrijding met roofmijt. De biologische bloedluisbestrijding kan op iedere persoonlijke stalsituatie afgestemd worden. Daarom wordt er ook gebruik gemaakt van twee verschillende soorten roofmijt, ieder met zijn eigen kenmerken:

Taurus Pro

Deze voelt zich erg op zijn gemak op de iets drogere plaatsen. Deze worden verspreid in de buurt van de legnesten. De taurus is een echte aanvaller. Hij wacht de prooi (bloedluis) op en valt snel aan. Zo verdedigt hij als het ware de kippen in de buurt van het legnest, als de bloedluis op weg is naar de bloedmaaltijd.
Androlis Pro

De Androlis Pro is zeer geschikt voor de iets vochtigere plaatsen in de stal. Denk hierbij aan de plekken die in aanraking komen met de mest van de kippen. De Androlis is een actieve roofmijt en gaat proactief op zoek naar zijn prooi om deze vroegtijdig van zijn missie af te houden.

Beide soorten roofmijt zijn speciaal geselecteerd in de strijd tegen bloedluis en worden gekweekt onder ideale condities. Daarbij zijn ze 100% vrij van pathogenen.

Effectief bestrijden? Ga preventief te werk!Biologische bloedluisbestrijding

Bij diverse pluimveehouders is al gebleken dat het inzetten van roofmijt erg effectief is. De biologische aanpak zorgt voor een 100% veilige en gegarandeerd legale aanpak, die minder tijdrovend is. Daarbij is het erg belangrijk om in gedachten te houden dat de bloedluizen een lege stal makkelijk overleven een dus niet alleen van kip tot kip besmetten, maar ook van koppel naar koppel. Bloedluizen zijn eigenlijk altijd aanwezig en daarom wilt u het liefst ook een bestrijding hebben die continu werkt. De roofmijten doen 24 uur per dag en alle dagen van het jaar hun werk.

We starten de preventieve bestrijding het liefst al in een lege stal, door de roofmijten uit te zetten in de legnesten of te werken met flessen die bevestigd worden aan de stalinrichting. Zo vinden de roofmijten gemakkelijk hun weg in de naden en kieren.

In overleg met de adviseur wordt bekeken hoe vaak de roofmijten vervolgens geleverd worden. Dit is afhankelijk van invloeden zoals vochtigheid of temperatuurstijgingen die kunnen zorgen voor een sterke toename in bloedluis. Tijdige bijsturing is noodzakelijk om de hoeveelheid roofmijten en bloedluizen in evenwicht te houden. Inspectie van de stal op de hoeveelheid bloedluis en monitoring kunnen daarbij niet ontbreken. Dit gebeurt structureel, zodat we tijdig kunnen ingrijpen en corrigeren zodra het risico op overlast toeneemt. Zo voorkomen we hoge bestrijdingskosten en blijft het bij eventuele plaatselijke correcties. Een goede samenwerking en communicatie tussen pluimveehouder en adviseur staan hierbij voorop.

Wilt u meer weten over biologische bloedluisbestrijding en over de werking in uw situatie? Neem dan contact op met Rentokil Experts in Agro Pest Control via 0800 4242 444  of mail naar agro@rentokil.com

Spinnen en Halloween
Vogelgriep en ongedierte: ratten en muizen als risicofactor
Reacties
  1. Ed Dooyeweerd
    • Sander

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *