Hoe weet je of je last hebt van bedwantsen?

    

Eitjes-en-ververllingshuidjesBen jij een van de mensen die denkt bedwantsen te hebben, omdat je wakker bent geworden met jeukende bulten op je lichaam? Wij kunnen aan de hand van beten niet vaststellen wat je gebeten heeft, zelfs dokters kunnen aan de beet niet altijd vaststellen om welk insect het gaat.

Jij, de dokter en  de ongediertebestrijder moeten op zoek naar sporen om vast te stellen door wat je bent gebeten. Klink een beetje als CSI, vind je ook niet? Vervellingshuidjes en eitjes zijn, naast dat je gebeten bent, twee tekenen die op een bedwantsen probleem kunnen duiden. De nieuwste Bedwants Bandieten strip met Bella en Boris laat dit zien.

Check de signalen van bedwantsen

Bedwantsen laten sporen achter. Ga op zoek naar deze sporen om erachter te komen of je last hebt van bedwantsen in je (slaap)kamer. Of je nou je eigen kamer controleert, of een hotelkamer wil controleren op bedwantsen, je moet het overal even grondig doen. Zoals je in de vorige blog hebt kunnen lezen, gaan bedwantsen overal heen, met iedereen.

Wij krijgen regelmatig vragen van mensen over hoe ze kunnen achterhalen of ze last hebben van bedwantsen, of dat het toch om een ander insect gaat. Onderstaande drie vragen worden regelmatig gesteld:

 1. BedwantsKun je bedwantsen zien?
  Ondanks dat bedwantsen erg klein zijn, meestal maar 4-5mm groot, is het mogelijk om een volwassen bedwants te zien. Je kunt zelfs de nimfen en eitjes zien. Die worden ook nog wel eens verward met stofmijt.
  Bedwantsen hebben en plat lichaam, waardoor ze in de kleinste scheuren en kieren kunnen kruipen, overal waar je bankpas tussen past, past een bedwants ook.
 1. Waar verstoppen bedwantsen zich?
  – In bed frames of in of achter het hoofdbord
  – In matras naden
  – In en onder tapijten en vloerbedekking
  – Achter plinten
  – In gaatjes voor schroeven
  – Tussen houten vloerplanken
  – In stopcontacten
  – In gescheurd stucwerk
  – Achter loslatend behang
  – In en achter nachtkastjes en kasten
  Zelfs als je op al deze plekken kijkt, kan het zijn dat je nog steeds geen bedwants ziet, behalve als je te maken hebt met een ontzettend groot aantal bedwantsen. Bedwantsen zijn klein en hun sporen zijn nog kleiner. Je moet precies weten waarnaar je moet zoeken.
 1. Welke kleur hebben bedwantsen?
  Bedwantsen zijn bruin van kleur en worden donkerder en roder als ze zich aan het voeden zijn.

De sporen die bedwantsen achter laten

Je moet twee dingen weten om zelf een goede inspectie te kunnen doen

 1. Waar je moet zoeken;
 2. En waarnaar je moet zoeken.
 • Bedwants eitjes – de eitjes zijn wittig, klein en ovaal vormig. Meestal worden ze gevonden in kleine groepjes bij elkaar in scheuren of kieren of op meubels. Maar ook in de naden van je matras.
 • Bedwants uitwerpselen – deze lijken op rood tot zwarte vlekjes. Hun uitwerpselen zijn gemaakt van jouw bloed, daarom de kleur rood tot zwart. Meestal moeten ze snel na een bloedmaaltijd poepen, waardoor je de vlekjes vaak in je lakens of ergens anders op je bed aantreft. De vlekjes zijn klein, maar kunnen toch een duidelijke donkere vlek achterlaten.
 • Vervellingshuidjes van de bedwantsVervellingshuidjes – bedwantsen moeten vervellen om naar de volgende stap in hun levenscyclus te gaan. Bedwantsen vervellen 5 keer, dan zijn ze volwassen. De vervellingshuidjes vind je vaak achter het hoofdbord, achter plinten en de matrasranden.
 • Zoete geur – mensen geven soms aan dat ze een vreemde zoete geur ruiken. Dit horen we alleen als het om een heel groot aantal bedwantsen gaat.

Als je zelf een van deze tekenen vindt, kun je met meer zekerheid zeggen dat je te maken hebt met bedwantsen.

Wat moet je doen als je tekenen van bedwantsen vindt?

Bel direct met een professionele ongediertebestrijder. Dit is een ongediertesoort wat je niet eerst zelf moet gaan proberen te bestrijden.

Om deze redenen moet je niet eerst zelf een poging doen om van de bedwantsen af te komen, maar meteen een professional inschakelen.

 1. Bedwantsen verspreiden zich gemakkelijk van kamer naar kamer. Ze kunnen zich via je vuile was en spouwmuren verplaatsen naar andere kamers.
 2. Je zult gebeten blijven worden totdat het probleem geheel opgelost is. Sommige mensen hebben totaal geen last van de beten, terwijl anderen behoorlijke allergische reacties krijgen van iedere beet.
 3. Een vrouwelijke bedwants legt voortdurend eitjes. Ze kan wel 200 – 500 eitjes in haar leven leggen. Een eitje kan zich binnen 45 dagen in een volwassen bedwants ontwikkelen (als de condities hiervoor juist zijn), die ook weer deel gaat nemen aan de voortplanting.

Ga je toch nog eerst zelf proberen van je bedwantsen probleem af te komen, of bel je direct een professional?

Volg de avonturen van de #BedwantsBandieten voor meer informatie over bedwantsen.

Komt een muis op kantoor
Laat vliegenoverlast ZÓ de stal uit vliegen

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *