Hoe lang leven vliegen en muggen?

    

In de zomer zorgen muggen en vliegen vaak voor veel overlast. We krijgen regelmatig de vragen “hoe lang leeft een mug?” en “hoe lang leeft een vlieg?”. In dit blog geven we antwoord op deze vragen en lichten we de levensloop van muggen en vliegen toe.

Hoe lang leeft een mug?

Een mug wordt geboren uit een eitje. De muggeneitjes worden in water of vochtige grond gelegd en na enkele dagen komen de eitjes uit. De uit eitjes komende larven leven in dit water of in deze vochtige grond, zoals meren, sloten, vijvers, moerassen en stilstaand water onder of op gebouwen. Het larvenstadium duurt enkele dagen tot enkele weken, waarna de larven van de muggen het popstadium in gaan.

Dit popstadium duurt 1 tot 7 dagen. De uit de pop komende volgroeide mug (imago) begint na ongeveer een uur al aan zijn eerste vlucht. De mug leeft ongeveer 1 á 2 maanden. De wijfjes overwinteren soms in kelders, holle bomen of andere beschutte plaatsen. Het proces van ei tot imago duurt vaak slechts twee weken.

Volkomen gedaanteverwisseling

Muggen ondergaan een volkomen gedaanteverwisseling, wat inhoudt dat het insect een ei-, larve-, popfase doormaakt voordat de mug volgroeid is en de imagofase bereikt. Een insect met een onvolkomen gedaanteverwisseling slaat het popstadium over.

Hoe lang leeft een vlieg?

De meest voorkomende vlieg in Nederland is de kamervlieg (Musca domestica). Kamervliegen maken net als muggen een volkomen gedaanteverwisseling door. De wijfjes leggen gedurende hun leven wel 600 tot 2000 eitjes in series van 100-150 eitjes per keer. De eitjes van de kamervlieg zijn ongeveer 1 millimeter lang en worden gelegd in rottend voedsel en uitwerpselen. De eitjes komen uit na ongeveer 1 tot 3 dagen.

Het larvenstadium van de vlieg duurt circa 1 week en het daaropvolgende popstadium duurt circa 3 tot 8 dagen. Na het popstadium waarin de vlieg haar vleugels ontwikkelt kruipt het imago uit de pop. De vlieg leeft ongeveer 2 tot 3 maanden.

Ziektes verspreid door vliegen

Vliegen kunnen voedselvergiftiging en ziektes als cholera, buikgriep en salmonella veroorzaken en overbrengen. Je kunt dergelijke ziektes oplopen als je eten of drinken consumeert waar een vlieg op heeft gespuugd, gepoept, geplast of alleen al op heeft gezeten. Overdracht van een ziekte kan ook plaatsvinden na het gebruik van besmet keukengerei en bestek. Het is dan ook van essentieel belang voor horecazaken en de voedingsmiddelenindustrie om vliegenoverlast te voorkomen en zo de voedselveiligheid te waarborgen.

Effectieve vliegenbestrijding met Lumnia

Lumnia is de nieuwe reeks vliegenlampen van Rentokil. Lumnia insectenlampen maken gebruik van innovatieve en gepatenteerde ledtechnologie en verbruiken daardoor tot 61% minder energie dan conventionele vliegen- en insectenlampen. De Lumnia vliegenlampen hebben een veelzijdig modern ontwerp en verminderen tevens de zichtbaarheid van de gevangen vliegen. Lumnia vliegenlampen zijn hierdoor zeer geschikt voor klantomgevingen zoals de horeca.

Lumnia

Neem contact met ons op

Mocht je meer informatie willen over het bestrijden van muggen en/of vliegen kun je contact opnemen via ons gratis telefoonnummer 0800 237 8745 of door het contactformulier in te vullen.

Neem contact met ons op

Ongediertebestrijding en Wereldmilieudag
Wat te doen tegen wespen in huis?

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *