Het verschil tussen kauwen en kraaien

    

Wat is het verschil tussen kauwen en kraaien?

Wanneer mensen last denken te hebben van kraaien, blijkt het in werkelijkheid meestal om kauwen te gaan. Het overgrote merendeel van de mensen weet het verschil niet tussen kauwen (Corvus monedula) en kraaien (Corvus corone). Deze twee soorten vogels lijken op het eerste gezicht veel op elkaar. Kraaien en kauwen zijn allebei vogels en ze zijn beide donker van kleur. Wat dat betreft is de verwarring goed te begrijpen. Toch zijn er een aantal duidelijke verschillen. Hieronder vind je een afbeelding van een kauw en van een kraai die de verschillen die hieronder worden toegelicht illustreren.

kauw

Kauw

kraai

Kraai

 

 

 

 

 

 

Verschillen

Grootte
Kauwen zijn met een lengte van 30-34 cm en een spanwijdte van 64-73 cm aanzienlijk kleiner dan kraaien. Kraaien hebben een lengte van 44-51 cm en een spanwijdte van 88-10 cm. Kraaien wegen ongeveer 550 gram en kauwen slechts de helft; ongeveer 250 gram. Dit verschil is echter pas goed te zien wanneer je de twee vogels dicht bij elkaar ziet. Hoe kun je dan toch op een afstand zien of je overlast hebt van een kraai of een kauw?

Ogen
Kauwen hebben een witte iris en kraaien hebben een donkere iris. Uit recent onderzoek is gebleken dat kauwen hun witte ogen gebruiken als afschrikmiddel voor soortgenoten.

Snavel
Kauwen hebben een stevige en relatief korte donkere snavel. Kraaien hebben een krachtige karakteristieke zwarte snavel waarvan de bovensnavel bij de punt naar beneden buigt.

Verenkleed
Een kauw heeft een donkergrijs verenkleed met een lichtgrijs achterhoofd. Een kraai heeft een volledig zwart verenkleed. Aan de veren zijn de verschillen tussen kauwen en kraaien goed te zien.

Geluid
Ook in het geluid dat kauwen en kraaien maken zit verschil. Kauwen maken een geluid dat klinkt als “ka-ka”, terwijl kraaien een meer krassend geluid maken, wat klinkt als ‘‘skrèèhj-skrèèhj”

Partner
Daarnaast blijven kauwen altijd bij dezelfde partner. Kauwen zijn dan ook bijna altijd samen te zien. Kraaien daarentegen leven alleen en zul je vaker in hun eentje zien.

Overlast

Niet alleen kauwen en kraaien kunnen voor overlast zorgen. Ook spreeuwen, duiven en ganzen zorgen vaak voor problemen. Vogelnesten zitten vaak vol met tapijtkevers, luizen, vlooien en mijten, welke vervolgens voor overlast kunnen zorgen in uw bedrijf of woning. Daarnaast zorgt vogeloverlast vaak voor ontevreden werknemers in uw organisatie en zorgt het voor hoge onderhoudskosten. Ook kunnen vogels ziekten overbrengen en tast vogelpoep gebouwen en de lak van auto’s aan.

Vogelwering

Er zijn verschillende manieren om vogels te weren. Zo kun je kiezen voor elektrische vogelwering, spandraad, netten en pinnen. Ondervind je overlast van vogels of wil je problemen met vogels voorkomen? Neem dan gratis en vrijblijvend contact met ons op via 0800 – 222 2662 of stuur ons hier een email.

Neem contact met ons op

Bijten kakkerlakken eigenlijk ook?
Bedwantsen scoren op de vrijmarkt?

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *