Het ontwaken van de lieveheersbeestjes

    

lieveheersbeestjes-in-de-tuinVorige week werd de eerste mier door mijn collega gespot. Dit weekend kreeg ik foto’s van een vriendin, die ineens een invasie van lieveheersbeestjes in haar tuin aantrof. Ze vroeg zich af of ze er iets tegen moest doen, of dat ze er gewoon van kon genieten.

Alweer een teken dat de lente om de hoek kijkt. Lieveheersbeestjes ontwaken ook massaal uit hun winterslaap. Zij overwinteren als volwassen kever, nooit als ei of larve, in spleten hout, tussen boomwortels, achter loszittend boomschors, onder bladeren of mos en andere plaatsen waar zij kunnen schuilen tegen de kou, zoals zolders en schuurtjes. Het zevenstippelig lieveheersbeestje doet dit met tientallen tot honderden exemplaren tegelijk.

Verschillende soorten lieveheersbeestjes compenseren het vochtverlies dat is ontstaan tijdens hun winterslaap, door aan jonge blaadjes te knagen. Ook is bekend dat zij nectar eten. Zo kan het dus gebeuren dat je ze in groten getale tegelijk in de tuin terug gaat vinden een dezer dagen. Het zijn zeer nuttige insecten dus geniet er vooral van. Het voedsel van lieveheersbeestjes bestaat voornamelijk uit bladluizen, spintmijt, wolluis en andere insecten die schadelijk zijn voor planten. Per dag eet een lieveheersbeestje er wel 80 tot 100. Een reden dus om ze welkom te heten in je tuin.

We kunnen zelfs nog verder denken dat dit. De grootste voedselbron voor mieren is honingdauw, een zoete afscheiding van bladluizen. Mieren kunnen voor erge overlast zorgen. Zo zorgen zij voor zandophopingen tussen tuintegels en verzakkingen hiervan door hun graafactiviteit. Hoe minder bladluizen er in je tuin te vinden zijn, hoe minder mieren hier dus te zoeken hebben. En aangezien lieveheersbeestjes bladluizen eten, zorgen zij dus voor een natuurlijke ongediertebestrijding en -preventie. Er zijn zelfs producten te verkrijgen om lieveheersbeestjes naar je tuin te lokken. Zo heb je insectenhotels en lokpoeder. Door lieveheersbeestjes naar je tuin te lokken zal het ongediertebestand drastisch afnemen en daardoor de planten gezonder blijven.

De eerste mier
Enorme ratten
Reacties
  1. Audrey
    • Sander

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *