Het 30-dagen insecten dieet

    

insecten-etenEen Amerikaanse student heeft net 30 dagen lang, drie keer per dag, een maaltijd met insecten gegeten. Camren Brantley-Rios zegt dat traditionele vleessoorten zoals varkensvlees en rundvlees niet duurzaam zijn – en hij wilde daarom proberen wat velen beschouwen als het voedsel van de toekomst.

Hij at vooral meelwormen, wasmotlarven en krekels.  Maar soms probeerde hij een iets ‘exotischer’ insect, zoals de oranje-gevlekte kakkerlak. De kakkerlakken waren wat meer werk dan de wormen en krekels. Ze vraagden wat meer voorbereiding, de poten, vleugels en kop moesten eraf. Meelwormen en krekels kun je zo gebruiken en opeten. Maar de kakkerlakken waren zeker niet vies.

Sommige insecten waren prima te eten, andere waren wat minder succesvol. Brantley-Rios vertelt: “Zijdeworm poppen waren niet mijn favoriet, ze stonken. Meelworm met gebakken rijst was best lekker. Ik kruidde de meelwormen met sojasaus en gooide ze erin.”

Volgens de Voedsel- en landbouworganisatie van de VN, eten meer dan twee miljard mensen wereldwijd al dagelijks insecten. Daarnaast zijn insecten beter voor het milieu, ze verbruiken minder dan zoogdieren om dezelfde hoeveelheid eiwit te produceren.

Maar de insectenkeuken blijft iets bijzonders in de westerse landen, omdat we genoeg alternatieven hebben. Brantley-Rios zegt: “We hebben heerlijke vleeswaren en we hebben het geluk om die luxe te hebben, dus er is niet echt een noodzaak om insecten te eten. Maar wat veel mensen al wel proberen te doen is het een beetje meer te vermarkten.”

Brantley-Rios moest zijn ingrediënten online bestellen. Hij bestelde de insecten van boerderijen die meestal leveren dierentuinen, die insecten nodig hebben om de reptielen te voeden. Hij heeft alleen insecten gekocht die zijn gevoed met organische voeding en kocht alleen soorten waarvan hij wist dat ze veilig waren om te eten.

Hij weet dat 1 persoon die insecten gaat eten niet het verschil gaat maken. Miljoenen moeten hem volgen om een impact te hebben op het milieu. Hij heeft wel een aantal vrienden weten te overtuigen. Sommige vroegen er zelfs om. Maar dat is nog niet genoeg.

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je ook een keer insecten verwerken in je maaltijd? In Nederland zijn eetbare insecten tegenwoordig te koop in een aantal supermarkten en groothandels. Hier maken we het de durfals dus al iets makkelijker. Laat je niet afschrikken door de grootte van het insecten. Wij hebben al meerdere Pestaurants georganiseerd en de krekels en sprinkhanen vonden de meeste mensen het lekkerst. Laat die meelwormen dus maar links liggen!

Maar neem wel nog dit advies van Brantley-Rios  ter harte “Ga niet naar buiten in het bos en zoek daar een aantal insecten. Daar zit best wel een risico aan.” Ga ook niet in huis op zoek naar misschien wel eetbare insecten. Laat de kakkerlakken waar je thuis misschien wel last van hebt gewoon bestrijden, en kies ook niet voor de houtworm die je misschien wel in je houten tafel hebt.

Bron: www.bbc.com, The 30-day worm and cricket diet

Ongediertebestrijding in Amsterdam
Door weer en wind

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *