Help, een rat in het toilet!

    

badkamerEen paar weken geleden verscheen een klein artikeltje in het nieuws over een vrouw in België die een rattenstaart in haar toilet zag en gelijk doortrok. Toen het tot haar door drong wat ze gezien had, was daarna voor haar een bezoekje aan het toilet niet meer wat het geweest was.

Op youtube.com is een filmpje te vinden, gemaakt door National Geographic, waarop te zien is hoe een rat een kijkje kan nemen in het kleinste kamertje van je huis.

Wat ik erg interessant vond om te zien is hoe het geraamte van een rat zich kan aanpassen, zodat hij door een heel klein gaatje kan. Als de rat zijn hoofd erdoor heeft, gaat de rest vanzelf mee. Ik stond versteld van de snelheid waarmee dit gebeurt en heb het filmpje een paar keer moeten afspelen om te kijken hoe een rat dat nou precies doet.

Rat-in-rioolWat ik mij naar aanleiding van dit filmpje wel afvroeg is of dit in Nederland ook kan gebeuren en hoe groot is de kans dat ik de schrik van mijn leven krijg als ik het toilet bezoek. Na onderzoek op Google ben ik erachter gekomen dat de kans dat dat in Nederland gebeurt erg klein is. Er zitten in bijna elk riool tegenwoordig terugslagkleppen die dit probleem tegengaan. Gelukkig maar! Hoewel als ratten zo flexibel zijn, moet ik misschien toch even een rondje langs mijn huis en schuur lopen om te kijken of er gaten zijn waar de rat naar binnen kan komen om zich te goed te doen aan mijn voorraad.

Spinnen

Nu we het toch over enge dieren in huis hebben, wat heel anders. Wat vinden jullie van deze “vrolijke huisspin” die een Australiër in zijn meterkast tegenkwam? Bekijk de foto als je durft op Twitter (niet geschikt voor mensen die erg bang zijn voor spinnen).

In één woord, GATVER, ik zou gelijk willen verhuizen. Al die kleintjes worden later natuurlijk net zo groot als mama. Ik moet er niet aan denken. Ik zou elk hoekje en kiertje controleren en niet één keer, nee regelmatig. Als spinnen klein zijn, kun je een spin nog naar buiten brengen, maar hoe ga je zo’n grote spin vriendelijk verzoeken om je huis te verlaten? Mama past echt niet in een glas. Hup papiertje eronder en ermee naar buiten. Nee, dan moet je meer denken aan een een grote emmer met eh, ja geen idee nog wat je onder haar 8 poten kan schuiven, zodat ze vervoerbaar is. Daarbij blijkt de wolfspin, want dat is ze, ook nog giftig te zijn. Naar het schijnt niet dodelijk, maar toch…

Gelukkig woon ik in Nederland en daar ben ik blij om, want dan kom ik tenminste geen big mama spin tegen, maar hoef ik mij alleen zorgen te maken over de rat die misschien wel de voorraad in mijn schuurtje vindt.

Help! Een enorme spin
Hoe schoon zijn Nederlandse hotels?

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *