Help! Een enorme spin

    

Tegenaria-domestica-huisspin“Wat is dat? Wat kwam er onder mijn wasgoed vandaan? Dit kan echt geen spin zijn, veel te groot. Het zal toch geen kakkerlakken zijn?! Oke, rustig, nog een keer zoeken, ik zag hem weer mijn wasgoed in schieten, daar moet ‘ie nog steeds zijn.” Alles maar rustig uitschudden, niet helemaal gerust op wat ik ging vinden. En ja hoor, daar was hij, of eerder zij denk ik want de vrouwtjes zijn groter, een ‘gigantische’ spin.

Spinnen doen me normaal helemaal niets, maar het mega exemplaar wat ik van de week tussen mijn wasgoed aantrof liet me behoorlijk schrikken. De spin zelf schrok ook behoorlijk, want hij rende meteen weer de stapel wasgoed in. Gelukkig vond ik hem op mijn korte broek en kon ik de spin, vanaf de broek, naar buiten gooien.

Meestal pak ik een spin gewoon even op, of laat ik hem op een papiertje lopen, en zet ik hem buiten, maar bij deze leek me dat niet zo’n goed idee, te groot, te bruin, te eng. Ik weet dat Nederlandse spinnen ons niet kunnen bijten, of beter gezegd, geen pijnlijke beet achter kunnen laten, maar deze spin zag eruit alsof hij zo een stukje uit mijn vinger kon happen. Geef mij maar weer gewoon de voor mij bekende, kleine huiszebraspinnen in plaats van de huisspin.

Huisspinnen (Tegenaria domestica) en hun nog grotere familieleden – de grote huisspin (Eratigena atrica) kruipen plots weer rond in onze huizen. Zodra de herfst nadert en de paartijd voor deze spinnensoort begint, gaan ze massaal op zoek naar een partner, waardoor wij ze ineens zien. De volwassen mannetjes verlaten hun web en komen naar binnen, als ze op dit moment nog buiten leefden, op zoek naar vrouwtjes en beschutting tegen het kouder wordende weer.  Hoewel de spinnen ‘huisspinnen’ heten, leven ze niet altijd in huis. Ze leven ook in garages, schuren of onder struiken in de tuin.

De warme, natte zomer heeft geleid tot veel insecten voor de spinnen om te eten. Dit overvloedig aanbod van voedsel en de milde omstandigheden van de afgelopen maanden heeft bijgedragen aan ‘bijzonder grote’ spinnen, die we dit najaar in onze huizen gaan aantreffen. Slecht nieuws voor mensen die bang zijn voor spinnen dus. Of ze echt groter zijn, zal overigens per geval verschillen. In het ene huis is nou eenmaal meer eten (lees insecten) voor de spin te vinden dan in andere huizen.

Huisspinnen bijten over het algemeen niet, ze rennen liever naar een rustig hoekje waar ze niet gestoord worden. Hun gifkaken zijn niet gebouwd om mensen te bijten. Mochten ze toch bijten, dan is de beet niet heel erg pijnlijk, de bult wordt binnen enkele dagen minder. Ga bij twijfel wel even langs de huisarts.

Spinnen zijn heel nuttige dieren. Ze vangen veel insecten weg. Hoe eng de huisspin ook lijkt, maak hem niet dood, maar laat hem liever zitten. Tref je de spin aan op een ongelukkige plaats, zoals ik, zet de spin dan buiten. De eenvoudigste manier is nog altijd met een glas en een papiertje. Plaats een groot, leeg glas over de (enge) spin en schuif het papiertje er voorzichtig onder. Til beide samen op, zorg dat het papiertje het glas goed afsluit en zet de spin buiten. Zet de spin wat verder weg van je raam of voordeur. Doe je dat niet, dan proberen ze waarschijnlijk weer terug naar binnen te komen.

Heb je last van ontzettend veel spinnen? Neem dan contact met ons op voor advies, wering of bestrijding.

Zijn je kinderen niet bang voor spinnen?

Heb jij ook een ‘enorme’ spin in huis? Of misschien wel een heel bijzondere? En heb je kinderen? Ook belangrijk in dit geval! Op De website van Natuur voor Kids vraag boswachter Rob om mooie spinnenfoto’s. Kijk snel op zijn website hoe je een foto in kunt sturen, even naar beneden scrollen, het is het bericht van 23 augustus. De mooiste spinnenfoto’s komen namelijk op zijn website. Je kunt tot 1 oktober 2015 meedoen, dus nog alle tijd om die enge spin eens even goed op de foto te zetten.

5 redenen waarom de duif en de rat op elkaar lijken
Help, een rat in het toilet!

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *