Heb ik ongedierte in mijn huis?

    

Elke woning biedt onderdak aan ongedierte. Welk ongedierte dat is en hoeveel het er zijn, is moeilijk te zeggen. Dit is onder andere afhankelijk van factoren als:

  • Het jaargetijde: Elk seizoen brengt verschillende soorten ongedierte met zich mee. Denk aan wespen en mieren in de zomer. Muizen zoeken de warmte en beschutting van huizen op in de winter en spinnen zien we voornamelijk in de lente en de herfst.
  • De locatie: Staat de woning in het bos of aan zee. In de stad of aan de rand van een dorp. Gaat het om een appartement op de 15e verdieping of een tussenwoning in een woonwijk.

Vaak weet je niet eens dat je ongedierte hebt? Dat blijkt ook uit dit filmpje van Galileo dat op 21 maart is uitgezonden.

Na wat speurwerk vond de bioloog van het KAD (Kennis en Adviescentrum Dierplagen) in de kast een zilvervisje en Shelly op de vaatwasser enkele muizenkeutels.

Zilvervisjes komen veelvuldig voor in woningen en behoren tot de franjestaarten, net als het ovenvisje en het papiervisje. Zilvervisjes kunnen in de meeste omgevingen goed overleven. Ze worden het vaakst aangetroffen in koele omgevingen met een hoge luchtvochtigheid, zoals keukens, badkamers, kelders en zolders. Ze zijn niet schadelijk maar mensen willen er wel graag vanaf, omdat ze de zilvervisjes eng vinden.

Huismuizen zijn een heel ander verhaal. Huismuizen kunnen wel degelijk schadelijk zijn door het overbrengen van ziektes of bacteriën. Ze kunnen zelfs brand veroorzaken als ze een elektrische kabel doorknagen.

Voor beide soorten ongedierte geldt dat er genoeg doe-het-zelf producten op de markt zijn om ze te bestrijden. Maar is de plaag hardnekkig dan kun je het best toch de professionele ongediertebestrijder inschakelen om de overlast te verhelpen.

Mocht je zelf nu ook nieuwsgierig zijn naar welke ongewenste gasten zich in jouw huis bevinden? Ga dan zeker op zoek. Kom je ongedierte tegen waarvan je niet weet welk diertje je in de ogen kijkt, gebruik dan onze “Ongedierte ID”. Want pas als je zeker weet met welk ongedierte je te maken hebt, kun je een effectief bestrijdingsplan opstellen.

Een "reuzen" rat op de BBQ?
Neem na het paasweekend geen bedwantsen mee
Reacties
  1. Donald Van Cauter
    • Sander

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *