Global Handwashing Day: tien weetjes over handhygiëne

    

global-handwashing-dayVandaag is het Global Handwashing Day, een dag waarop internationaal aandacht gevraagd wordt voor het belang van schone handen. Wie zijn handen regelmatig wast, loopt immers een veel kleiner risico om ziek te worden en de mensen in zijn werkomgeving te besmetten.

De bestrijdingstechnici van Rentokil weten hoe belangrijk het is om hun handen regelmatig te wassen. Zij komen in aanraking met ongedierte of de sporen van ongedierte, ze werken met giftige bestrijdingsmiddelen en ze komen op plaatsen waar de schoonmaak niet altijd komt. Ondanks dat ze handschoenen dragen, wassen ze toch na ieder klantbezoek hun handen. Hiermee voorkomen ze dat ze ziek worden van de bacteriën die ongedierte met zich mee dragen.

Nou hebben bestrijdingstechnici wel een heel bijzondere baan. De gemiddelde Nederlander zit eerder met zijn handen aan een muis, toetsenbord en telefoon, dan in een meterkast. Maar ook die zijn niet al te schoon. Er is onderzocht dat handen op een werkdag voortdurend in contact komen met bacteriën en soms ook met virussen. Via kruisbesmetting (de overdracht van handen naar andere handen, en van handen naar oppervlaktes en omgekeerd) verspreiden die organismen zich vervolgens naar andere personen.

  1. Bacteriën kunnen 48 uur lang overleven op een oppervlak.
  2. Op de gemiddelde computermuis zitten ruim 10.000 organismen per cm2, en op een toetsenbord zelfs het dubbele.
  3. Als kantoormedewerker kom je elke dag met meer dan tien miljoen bacteriën in contact.
  4. Een besmette hand kan virussen en bacteriën overbrengen naar vijf nieuwe oppervlaktes of veertien mensen.
  5. Tachtig procent van de besmettingen tussen mensen gebeurt via de handen.
  6. Slechts dertig procent van de mensen wast de handen met zeep na een toiletbezoek.
  7. En dat is helaas goed nieuws voor het norovirus, dat wordt overgedragen via allerlei oppervlaktes als de drager zijn handen niet wast na een toiletbezoek. Zestien procent van de mensen is zonder het te beseffen drager van dat virus, dat hevige buikgriep kan veroorzaken.
  8. Een ander vervelend beestje is de escherichia coli-bacterie. Hoewel de meeste stammen ongevaarlijk zijn, zijn er ook die diarree en zelfs EHEC (de epidemie die enkele jaren geleden in Duitsland tientallen slachtoffers eiste) kunnen veroorzaken. Deze bacterie houdt van oppervlaktes waar eten op heeft gelegen en loop je dus het makkelijkst op in de lunchruimte of het bedrijfsrestaurant.
  9. Maar er is ook goed nieuws: 47 procent van de ziektes is eenvoudig te voorkomen door je handen regelmatig en correct te wassen.
  10. En dat is gelukkig niet zo moeilijk, want je handen correct wassen duurt echt niet lang: natmaken, inzepen, gedurende twintig seconden grondig wassen en vervolgens afspoelen en drogen.

“Global Handwashing Day valt precies in het begin van de herfst. Veel medewerkers zullen het komende halfjaar ofwel zelf ziek thuisblijven, ofwel het werk van hun zieke collega’s naast hun eigen werkzaamheden moeten oppakken”, zegt Arjan Gundlach, Marketing & Sustainability Director. “En voor de werkgevers kan het kostenplaatje erg hoog oplopen. Met een goede handhygiëne is de helft van de ziektes echter te voorkomen. Maar omdat die gedragsverandering erg moeilijk te realiseren is, organiseren we op 15 oktober een bewustwordingsactie. We hopen hiermee iedereen te overtuigen van een goede handhygiëne, want daar is iedereen bij gebaat.”

Meer informatie over handhygiëne en Global Handwashing Day: www.hygienewerkt.info/ghd.

Na de LIV beurs in Hardenberg een Drone winnen?
Bedwantsen, en de gevolgen ervan
Reacties

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *