Glanzende houtmier

    

glanzende-houtmierDe meeste mensen kennen de tuinmier wel. De ijverige beestjes die van uw strak bestrate tuinpad een ongelijke hobbelweg kunnen maken. Of de bosmier met haar imposante mierenhoop. Er zijn echter tal van soorten die u niet of nauwelijks ziet, opmerkt of überhaupt tegen komt. De glanzende houtmier is voor de meesten zo’n onbekende. Maar degene die een kolonie in huis heeft gehad zal dit allicht niet snel vergeten.

De glanzende houtmier is groter dan de tuinmier en heeft een glimmend zwart achterlijf met een relatief grote kop. Daarnaast zijn ze te herkennen aan de aromatische geur die ze afscheiden. Ze maken gangenstelsels in vochthoudend hout en kunnen tot wel 30 jaar aan één en hetzelfde nest werken. Er zijn maar weinig andere miersoorten die zoveel tijd en energie in hun nest steken. De werksters ‘melken’ in de kruin van de boom de aanwezige bladluizen en besmeren de uitgeknaagde gangen met luizenmelk. Een speciaal schimmel wordt vervolgens ‘geplant’ op de luizenmelk. De schimmeldraden harden na verloop van tijd uit en zorgen voor een verharde gangenstelsels.

Aan de buitenkant van de boom is dit niet direct te zien. Uiteraard wordt de boom hierdoor wel aangetast. Bij een flinke najaarsstorm kan het nest worden blootgelegd en wordt de omvang van de uitholling pas zichtbaar.

De glanzende houtmier kan echter ook in bijvoorbeeld de kruipruimte, de spouwmuur of achter het dakbeschot voorkomen. Door bijvoorbeeld waterschade is het hout aangetast en verworden tot aantrekkelijke woonruimte voor de houtmier. Vaak gaat het dan om een ‘dependance’ van het hoofdnest dat zich ergens in de nabije omgeving in een boom bevindt. De werkwijze is echter hetzelfde en de daarbij behorende schade ook.

In dergelijke gevallen is bestrijden meestal niet afdoende. Omdat ze zo honkvast zijn zullen de overgebleven mieren gewoon verder gaan met wat ze het liefste doen. Uitbreiden! Het belangrijkste is dat de verschillende nesten worden gesaneerd. In het geval van nesten in huis kan dit dus betekenen dat het aangetaste hout moet worden verwijderd. Als dit achter het dakbeschot is, zit er maar één ding op. Open breken, het nest en het aangetaste hout verwijderen en eventuele lekkages herstellen. Zodra hun habitat is vernietigd, is het ook snel afgelopen met deze intrigerende maar potentieel zeer schadelijke mierensoort.

Hoe zijn we bedwantsen te slim af?
Last van vogels: de 4 manieren waarop Rentokil vogeloverlast voorkomt

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *