Gifvrije knaagdierbestrijding

    

knaagdier-met-kaasBestrijdingsmiddelen zijn een effectieve manier om een probleem met muizen en ratten op te lossen, maar steeds vaker bespreken we ook gifvrije bestrijding met onze klanten. Vooral in de voedingsmiddelenindustrie, de farmaceutische industrie en de horeca, maar ook in huis kiezen mensen niet altijd meer voor rodenticiden. Bestrijding zonder gif is vaak heel goed mogelijk, maar vraagt wel om meer zorg en kunde om de gewenste resultaten te behalen.

Bij elke bestrijding hangt het succes af van de juiste toepassing. Daarnaast is het bij elke bestrijding, zowel met als zonder gif, essentieel om ook preventieve maatregelen te nemen, waardoor ratten en muizen de toegang tot voedsel en onderdak wordt ontzegd.

Bij het kiezen van de geschikte bestrijdingsmethode kijken wij naar:

  • De situatie van de klant;
  • De wensen van de klant;
  • De grootte van de plaag;
  • De risico’s voor mensen, huisdieren en overige dieren.

Gifvrije knaagdierenvallen

Er zijn verschillende soorten knaagdiervallen zonder gif, waardoor er altijd eentje bij jouw wensen en situatie past.

Vallen met een klem

muis zegt bedanktVoor vallen met een veer of een klem is goede kennis vereist om ze zo te plaatsen dat muizen of ratten er wel inlopen, maar dat andere dieren, huisdieren en kinderen geen gevaar lopen. De val moet worden geplaatst op de route van de muis of rat, zoals langs een muur of achter objecten zoals koelkasten of kasten. Deze vallen worden op verschillende plaatsen neergezet om de plaag effectief en snel aan te pakken. In deze vallen wordt vaak een lokaas gelegd, om de knaagdieren aan te trekken. Dit lokaas verschilt per situatie. Soms kan het even duren voordat onze bestrijdingstechnicus het juiste lokaas heeft gevonden. Dit moet namelijk iets zijn wat lekkerder is dan al het andere te vinden eten.

Ratten en muizen houden van ontbijtgranen, vlees, vis en noten, en eten ook bereidde levensmiddelen zoals pindakaas, chocola, jam en kaas. Ondanks dat tekenfilms ons laten geloven dat muizen heel erg van kaas houden, is dit vaak niet het juiste voedsel om in de klem te plaatsen.

En nadeel van klemmen kan zijn dat de vallen vaak gecontroleerd moeten worden om dode dieren te verwijderen.

Radar muizenval

Radar-muizenvalTechnologie kan een betere oplossing dan klemmen. Rentokil heeft de Radar muizenval ontwikkeld om muizen op humane wijze te vangen. Het is een doosvormige val met aan elke kant een ingang waardoor de muis naar binnen kan. Als de muis door de infrarode detectoren loopt, wordt de deur gesloten en is de val volledig afgesloten. Er wordt automatisch kooldioxide vrijgelaten waardoor de muis snel en humaan wordt gedood, en geïsoleerd blijft zonder risico op infectie.

Een waarschuwingslampje aan de buitenkant van de val toont aan dat er een muis is gevangen. Je kunt dus snel zien of de val een muis heeft gevangen. Je kunt met Radar ook kiezen voor PestConnnect, dan wordt er via een radionetwerk en het internet een geautomatiseerd signaal verzonden naar de bestrijdingstechnicus met de melding dat er een muis in de Radar is gevangen en dat deze geleegd en opnieuw ingesteld moet worden.

Radar is ontworpen voor gebruik in bedrijven, waar een hoge mate van hygiëne en ongediertebestrijding essentieel is, en de wet voorschrijft om gedetailleerde documentatie bij te houden van de maatregelen.

Vangkooien

Als je de knaagdieren niet wilt doden, kun je kiezen voor vangkooien. Deze vallen hebben een veer of elektronisch mechanisme dat de deur van een hok dicht laat vallen als dieren het mechanisme in werking stellen. Net als bij de klemvallen worden dieren gelokt met voedsel, dus er moet vers voedsel op het mechanisme worden geplaatst, wat regelmatig moet worden vervangen.

Net als bij klemmen moeten ook deze vallen regelmatig worden gecontroleerd (’s ochtends en ’s avonds), om eventueel gevangen dieren vrij te laten. Laat de dieren wel ver van je woning of pand vrij, denk hierbij aan een paar kilometer. Doe je dat niet, heb je kans dat je telkens dezelfde muis of rat vangt.

Lijmplanken

Het gebruik van lijmplaten is bij wet verboden in Nederland, ondanks dat je ze toch nog wel eens kunt kopen. De Amerikaanse Humane Society zegt: “Lijmplanken veroorzaken meer lijden dan elk ander bestrijdingsmiddel op de markt. De meeste dieren die worden gevangen met lijmplanken sterven een langzame en pijnlijke dood.”

Andere gifvrije muizen- en rattenbestrijding

Er staan op internet veel doe-het-zelf tips om ratten en muizen te verjagen. Je leest altijd succesverhalen, maar in de meeste gevallen zijn deze tips helemaal niet succesvol.

Ultrasoon geluid

mouse walking in a luxury old-fashioned roonRatten en muizen kunnen horen en communiceren via ultrasone frequenties, die hoger zijn dan wat mensen, honden en katten kunnen horen:

  • Mens: 64-23.000 Hz
  • Hond: 67-45.000 Hz
  • Kat: 45-64.000 Hz
  • Rat: 200-76.000 Hz
  • Muis: 1.000-91.000 Hz

Er wordt daarom beweerd dat geluiden op een hoge frequentie ratten en muizen kunnen weren zonder effect te hebben op mensen, katten en honden. Ultrasoon geluid vervaagd echter snel en wordt geblokkeerd door objecten, dus het geluid zal niet erg ver komen in een grote en complexe ruimte. Er is alleen bewijs dat ultrasone geluiden effect hebben wanneer het wordt gebruikt in hele kleine ruimtes.

Er zijn veel elektronische apparaten op de markt die ultrasone klanken produceren om ratten en muizen te weren – en sommige beweren nog veel meer soorten ongedierte af te weren. Knaagdieren worden gemakkelijk opgeschrikt door vreemde geluiden, maar raken er snel aan gewend, zeker als er niets vreemds gebeurt in combinatie met de geluiden. Onderzoeken die op zijn minst terug gaan tot de jaren zeventig tonen echter keer op keer aan dat ultrasoon geluid in een gecontroleerde omgeving op de lange termijn weinig effect heeft op het gedrag van muizen en ratten, omdat ze gewend raken aan het geluid.

Het geluid kan enkele dagen effect hebben, hoe lang het effect heeft hangt af van de ultrasonische frequenties en hun intensiteit. Dit betekent dat het essentieel is om standaard bestrijdingsmiddelen en preventieve methoden te gebruiken, en het gebruik van ultrasone geluiden te beperken tot een ondersteunende rol in het oplossen van de plaag.

Afwerende geuren

Knaagdieren kunnen sommige geuren vervelend vinden, zoals ammoniak of mottenballen, en er wordt vaak beweerd dat de geuren van bepaalde planten ze afweren. Deze oplossingen zijn allemaal niet effectief, want net als bij het ultrasone geluid raken de dieren er snel aan gewend. Wil je de muizen of ratten in je huis of pand wegjagen, kies van voor een vangkooi en zet ze in de natuur, in plaats van afwerende geuren te gebruiken.

Katten en honden

muis-niet-altijd-bang-voor-katKatten zijn een veel genoemde oplossing tegen muizen en ratten. Maar zelfs honden kunnen je helpen. Er is een lange historie van het fokken van honden, zoals terriërs, om van ongewenste knaagdieren rondom boerderijen en huizen af te komen, vooral voor er gif en vallen beschikbaar waren. Het skelet van een hond die leek op een terriër werd gevonden in het wrak van het oorlogsschip van Henry VIII, de Mary Rose, dat zonk in de Solent aan de zuidkust van Engeland in 1545.

Katten en honden zijn echter niet altijd een effectief afweermiddel tegen knaagdieren in een stedelijke omgeving, omdat ratten en muizen zich gemakkelijk kunnen verstoppen en leren om ze te ontwijken. Goed gevoede huisdieren hebben daarnaast minder motivatie om te jagen, en ze kunnen vaak niet bij de schuilplaatsen van de ratten en muizen komen. Ratten en muizen kunnen zelfs profiteren van de aanwezigheid van huisdieren, door het eten van hun voedsel.

Koop dus alleen een huisdier als je er echt een kat of een hond wil, niet in de hoop dat je kat of hond je muizenprobleem oplost.

Professionele knaagdierbestrijding

Neem bij overlast van ratten en muizen contact op met een professionele ongediertebestrijder. Bij overlast van muizen of ratten in huis kun je bij ons direct telefonisch een afspraak maken voor de bestrijding. Bij knaagdieren in je bedrijfspand maken we een afspraak om de situatie te bespreken. In veel gevallen kan er dan gekozen worden voor een gifvrije bestrijding.

 

Het enige voordeel van het niet kunnen uitrijden van de mest
Verbod buitengebruik van gif voor agrariërs?

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *