Geen uitzondering meer voor agrariërs bij buitenbestrijding met gif

    

Hans-onderhoud-monitoring

Voor agrariërs die zelf de ongediertebestrijding willen blijven uitvoeren wordt ongediertebestrijding na 1 januari 2017 een stuk lastiger.

Tijdens het overleg van 20 januari in de Tweede kamer, over het buitengebruik van gif op agrarische bedrijven, is het duidelijk geworden dat er vanaf 2017 voor agrariërs geen uitzondering meer zal worden gemaakt. Het buiten bestrijden van ongedierte is dan alleen toegestaan, als je aan strenge criteria voldoet. Er komt nog een tweede overleg op 18 februari, hierdoor blijven een aantal zaken nog onduidelijk.

Het overleg van 18 februari staat gepland om 14.30 uur en kun je hier live volgen!

Wat betekent de wetswijziging voor de agrariër?

bruine-rat-aan-het-waterWil je als agrariër zelf buiten de stal met gif ratten en muizen bestrijden, moet je voldoen aan strenge regels en criteria. Met deze regels en criteria wilt de overheid de risico’s van het buitengebruik met rodenticiden (gif) zoveel mogelijk beperken. De wetswijziging betekend onder andere dat je als agrariër naast de bestrijding van muizen en ratten, je de bestrijding ook nog eens goed moet rapporteren en evalueren. Daarna is het belangrijk dat je de bestrijding blijft opvolgen en rapporteren. Dus al met al, wordt zelf knaagdieren bestrijden zéker vanaf 1 januari 2017 een tijdrovende klus. De NVWA gaat dit controleren, dus mocht alles helemaal niet volgens de regels zijn uitgevoerd, kun je sancties in de vorm van geldboetes verwachten.

Omdat de nieuwe regels vanaf 1 januari ingaan, betekent dit ook dat nú al de voorbereidingen getroffen moeten worden om volgend jaar buiten knaagdieren te bestrijden.

Tijdens de RMV beurs (Rundvee & Mechanisatie Vakdagen) op 23 t/m 25 februari (in stand 155) en de LIV beurs (Landbouwdagen Intensieve Veehouderij) van 1 t/m 3 maart in Venray, zullen wij via onze kennissessie hier dieper op ingaan. Wij staan klaar om je vragen te beantwoorden over deze wetswijziging, en wat dit voor jouw bedrijf betekent. Kom je niet naar één van de beurzen in Venray? Dan kunnen wij altijd via een studielezing de nieuwe regels toelichten en vragen beantwoorden. Vraag hier de lezing aan.

Uiteraard kunnen wij je altijd op basis van samenwerking volledig ontzorgen en ondersteunen in je ongediertebestrijding. Daarmee bespaar je tijd en loop je minder risico’s op sancties of schade door ongedierte. Via een afspraak lichten wij hoe wij dit voor je doen.

Wat kun je tegen veldmuizen doen?
Duitse kakkerlakken

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *