Geen meeuwen voeren in Haarlem

    

meeuwen-nestAls je in Haarlem meeuwen voert krijg je vanaf 1 februari een boete van maar liefst 130 euro. De gemeente is de overlast helemaal zat. De meeuwen scheuren vuilniszakken open, maken ontzettend veel lawaai en poepen alles onder. Maatregelen zoals het verwisselen van eieren en het plaatsen van vogelnetten zodat de meeuwen niet meer kunnen broeden helpen niet. De gemeente ziet nu nog maar 1 oplossing en dat is het voeren verbieden. Als de meeuwen geen eten meer krijgen, hebben ze geen reden in Haarlem te blijven.

Het voerverbod geldt niet in heel Haarlem. Op plekken waar de overlast het grootst is, wordt voeren verboden. Inwoners van Haarlem kunnen dus gewoon met hun kinderen de eendjes blijven voeren. Maar let wel goed op dat je dit niet op plekken doet waar (tijdelijk) niet gevoerd mag worden.

Wij hebben het meestal over duiven die veel overlast veroorzaken. Maar in sommige gemeentes zijn er andere vogels, die de duivenoverlast tot een kleinigheid doen lijken. Meerdere gemeentes aan de kust hebben last van meeuwen. In Leiden en Den Haag worden extra stevige vuilniszakken verspreid om de meeuwenoverlast tegen te gaan. Ook ken ik dorpen waar ze erg veel last hebben van kauwen. Maar overal waar ik iemand hoor klagen over last van vogels, blijkt dat er iemand in de buurt is die regelmatig brood strooit of de vuilniszak veel te vroeg buiten zet.

Het strooien van brood of het te vroeg buiten zetten van de vuilniszak trekt niet alleen vogels aan. Ook ratten en muizen en zijn hier erg blij mee. Het nadeel van het ongedierte dat op het voedsel afkomt, vogel of knaagdier, is dat ze bij deze in plek in de buurt gaan blijven. Vogels gaan hun nest bouwen rondom de plek waar regelmatig voedsel beschikbaar is. Ratten en muizen kunnen het dichtstbijzijnde huis binnen dringen. Eenmaal binnen is de kans klein dat ratten en muizen zelf weer naar buiten gaan.

 

Muizen kunstwerkjes in een Nationaal Muiseum
Gebommel op het plafond

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *