Fruithagelslag machientjes

    

muizen-detectieHet is lente, de zon komt voorzichtig weer tevoorschijn. Inmiddels zit ik bijna een jaar met mijn headset klaar met raad en daad voor particulieren en bedrijven met ongedierte- problemen. Hoog tijd dus, om zelf het herkenbare grijs met rode Rentokil overall aan te trekken en mijn handen uit de mouwen te steken!

Het is vroeg, geen idee hoe vroeg. Ik heb nog niet eens koffie op als bestrijdingstechnicus Michel mij op staat te wachten bij onze eerste afspraak. Michel is een oude rot in het vak en weet me werkelijk alles te vertellen over ongedierte. Ook dingen die ik liever niet wist. Uiteraard moet ik vandaag bedrijfskleding aan. Daar horen ook de wat minder charmante werkschoenen bij en een broekpak met kniestukken. Veiligheid gaat natuurlijk voorop, dus mijn ijdele zelf heb ik vandaag maar thuisgelaten.

Het eerste pak wat ik aantrek krijg ik nog niet eens over één bil, gelukkig heeft Michel nog een grotere bij zich. Na wat tetris voor gevorderden op het toilet (omkleden in een kleine ruimte is al een uitdaging op zich) ben ik er klaar voor om gewapend met een heuse zaklamp en handschoenen een uitvoerige inspectie uit te voeren (lees: achter Michel aan te hobbelen).

De meeste klanten waar we vandaag langs gaan, hebben last van muizen. Bij de derde klant ontdek ik tot mijn schrik dat de keutels die we op het verlaagde plafond vinden blauw zijn. Michel weet me uit te leggen dat de detectie, die in de aanbouw van het bedrijf is neergezet, speciaal is ontwikkeld om de uitwerpselen deze speciale kleur te geven. Op deze manier kunnen we zien waar de muizen hun weg naar binnen hebben gevonden. Vervolgens kunnen we extra aandacht besteden aan het afdichten van gaten, je weet nu ten slotte waar ze vandaan komen.

Het is natuurlijk van cruciaal belang dat je zorgt dat er geen voedsel te vinden is in de buurt, wanneer je last hebt van muizen, of nog erger wanneer er sprake is van een muizenplaag. Een muis verkiest rondslingerend voedsel boven gif.

muis-op-de-vloerAchter de kluisjes vinden we echter een pond noten verspreid over de vloer, 3 beschimmelde broodzakjes en een aangebroken pakje crackers. Eenmaal klaar met onze ronde is er al een team schoonmakers bezig om de kleedkamer onder handen te nemen. Dat is natuurlijk wel geweldig om te zien. De bestrijding die wij uitvoeren heeft ten alle tijden de beste kans van slagen in combinatie met wering en goede hygiëne.

Wat mij gedurende de dag in elk geval duidelijk is geworden is dat er aandacht besteed moet worden aan wering als je de knagende hagelslagmachientjes buiten de deur wilt houden. Een muis kan door een gat waar je vinger in past zichzelf naar binnen werken. Losliggende tegels, kapotte luchtroosters of kieren in kozijnen zijn synoniem voor een lichtgevend neonbord waar met koeieletters “INGANG” op staat voor een muis.

Al met al was dit voor mij dus zeker een leerzaam dagje. Het hoogtepunt is uiteindelijk wel dat ik het charmante broekpak weer in mag ruilen voor mijn eigen spijkerbroek!

Een beginnend wespennest
Een huis vol mieren

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *