Extra mensen en geld voor NVWA

    

ongedierte-in-je-bedrijf-liever-nietDe Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) gaat, om het toezicht te verbeteren, meer inspecteurs aannemen. Er is de laatste tijd te veel misgegaan met voedsel en de consument zou er op moeten kunnen vertrouwen dat het voedsel dat zij koopt veilig is. Fraudeurs worden hard aangepakt met boetes en soms zelfs met een sluiting van het bedrijf waar het om gaat.

Terecht, maar geen enkel bedrijf zit hier natuurlijk op te wachten. Veilig voedsel gaat samen met hygiëne en waar ik hygiëne hoor, denk ik automatisch aan ongediertebestrijding en vooral preventie. Ongedierte kan voedsel, maar ook apparatuur en gereedschap waarmee gewerkt wordt, bevuilen en besmetten met allerlei ziekten. Het is dus belangrijk ongedierte op alle fronten te voorkomen en bij een onvoorziene overlast, zo snel mogelijk in te grijpen. Uiteraard adviseren wij de klanten hier in. Onze adviezen zijn doeltreffend in het bestrijden en voorkomen van ongedierte. Buiten dat wij het belangrijk vinden ongedierte te voorkomen, houdt de NVWA hier dus ook toezicht op.

Helaas heb ik weleens een klant gehad die ik keer op keer adviseerde gaten in het pand te dichten waar ratten door naar binnen kwamen. Overlast van ratten in een winkel is vrij uniek en tegen te gaan door onder andere de wering goed op orde te hebben. Helaas stelde zij dit steeds uit, tot de NVWA haar een bezoek bracht, haar een boete oplegde en de winkel per direct sloot.

Nu de winkel gesloten was, had de klant geen keuze meer en alle, door mij eerder aangewezen gaten, werden eindelijk gedicht. Daarna mocht de winkel gelukkig weer open. Doordat zij alle gaten gedicht hadden, konden de ratten geen toegang tot het pand meer vinden en was er dus geen overlast meer. En dat is natuurlijk ook fijn voor de klanten die op deze manier veilig voedsel aangeboden krijgen. De klant had de boete en sluiting echter wel kunnen voorkomen, door eerder onze adviezen op te volgen. Voorkomen is altijd beter dan genezen. Je wilt als bedrijf toch de laatste zijn die mensen besmet voedsel verkoopt.

Het verschil tussen de zwarte rat en de bruine rat
Duivenpoep en ander duivenongemak

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *