Enorme ratten

    

rat-in-het-rioolAls vrouw val je op in dit vak. Zeker als je komt om ratten te vangen. Bij muizen en kakkerlakken wordt er al vaak gevraagd of ik niet bang ben. Maar gaat het om ratten, dan rennen zelfs veel mannen het liefst hard weg. Ze kunnen dan ook niet begrijpen dat ik het wel aandurf. Geen probleem hoor, tot ik vanmorgen een artikel onder ogen kreeg waarin Jan Zalasiewicz, wetenschapper aan de universiteit van Leicester, mij wil laten geloven dat we ratten van 80 kilo in de toekomst kunnen gaan verwachten. Dat is meer dan dat ik weeg!

Lichtelijk bezorgd heb ik wat rondgevraagd aan collega’s en anderen die al veel langer in dit vak zitten. Ze kunnen allemaal wel een verhaal vertellen over die ene gigantische rat die ze vingen, maar zien over het algemeen geen toename van lengte of gewicht. Het artikel leidde uiteindelijk tot veel gelach en gegrap onder mijn collega’s, maar stiekem denk ik wel dat ze stuk voor stuk heel hard weg zouden rennen in het geval ze een rat van 80 kilo tegenover zich zouden hebben.

Toch vind je angstaanjagende foto’s en artikelen als je op internet surft naar foto’s van enorm grote ratten. Maar dit lijkt nooit te gaan om het soort ratten die we hier in Nederland kennen, de zwarte rat en de bruine rat. Over de hele wereld komen zo veel verschillende soorten ratten voor en ja, ook veel grotere soorten zoals de bamboerat en de rietrat. Deze zijn echter niet vergelijkbaar met onze soort ratten. Bij al deze foto’s wordt ook niet genoemd om wat voor soort ratten het precies gaat.

Een van de grootste ratten die gevonden werd en wel vergelijkbaar is met onze soort ratten, werd gevonden in een krater van een uitgedoofde vulkaan in Papoea-Nieuw-Guinea. Deze was 82 centimeter lang en woog 1,5 kilo aldus de BBC. Het komt op zich wel logisch over hoor, dat ratten erg groot kunnen worden in zeer afgelegen gebieden, maar zo afgelegen is Nederland nu eenmaal niet.

Wellicht dat ze in de toekomst dus groter en groter zullen worden. Een veelvoorkomend verschijnsel bij dieren die zich goed kunnen aanpassen aan een nieuwe omgeving is dan ook  gigantisme. Dit is precies waar Zalasiewicz naar verwijst. Gelukkig is de mens in de afgelopen jaren ook steeds groter geworden. Voorlopig ben ik dus nog niet bang!

Het ontwaken van de lieveheersbeestjes
Bedwantsen in Amerika

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *