Een wespennest op een bijzondere plaats

    

wespennest-onder-zonneschermWespennesten kunnen overal zitten, in de spouwmuur, op zolder, in de schuur, onder de dakrand, in de grond. Maar soms komen wij een wespennest op een heel onverwachte plaats tegen. Van mijn servicecollega Eddy kreeg ik deze foto opgestuurd. We waren gebeld door een huiseigenaar die last had van wespen. Meestal gaat het dan om één wespennest, maar in dit geval ging het om twee nesten vlak bij elkaar. Iets wat Eddy nog nooit had meegemaakt. En de plaats van het nest was ook heel ongewoon.

Doordat de wespen ook naar binnen kwamen, wilden de bewoners het nest graag bestreden hebben. Heel begrijpelijk want een wespensteek is geen prettige ervaring. Daarnaast kunnen wespen je barbecue behoorlijk verpesten. Het eerste nest zat in de grond, onder de veranda. Maar ook op het balkon op de eerste verdieping vlogen veel wespen rond. Hier had de koningin het nest gebouwd onder het zonnescherm. Dat was best even schrikken toen de bewoners het scherm lieten zakken. Normaal bestrijden wij het nest alleen, maar in dit geval heeft Eddy het nest ook meteen verwijderd. Een wespennest onder je zonnescherm ziet er niet zo leuk uit. Klik op de foto om deze vergroot te zien, het wespennest ziet er fantastisch uit.

Wespennesten hoeven niet altijd bestreden te worden. Heb je een wespennest in je tuin waar je geen last van hebt, laat dit dan ongemoeid. Wespen vangen namelijk veel vervelende insecten zoals vliegen en muggen. Een nest wordt maar één jaar gebruikt. Bij de eerste nachtvorst sterven alle wespen, behalve de jonge koningin. Zij heeft dan al een plekje gezocht om te overwinteren. Dat een nest maar één jaar gebruikt wordt, wil niet zeggen dat je volgend jaar geen last hebt van wespen. De nieuwe koninginnen bepalen in het voorjaar waar ze hun nest gaan bouwen. Dit kan best wel weer in jouw tuin zijn.

 

10 weetjes over mieren
Bijzondere wespennesten

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *