Een snelweg voor muizen

    

schappen-supermarktMisschien heb je een ongediertebestrijder wel eens horen praten over een muizensnelweg. Je kunt je hier vast wel een voorstelling bij maken, een vrij pad waarover muizen snel van de ene naar de andere ruimte kunnen rennen. Snelwegen voor muizen zijn vaak verlaagde plafonds en kabelgoten. Via een kabelgoot of via het plafond kunnen muizen zich namelijk ongezien, heel gemakkelijk verplaatsen van ruimte naar ruimte.

In supermarkten, in de detailhandel en in warenhuizen is er nog een andere plek waar muizen graag verblijven en wat ze ook als een snelweg gebruiken, de schappen. De holle ruimtes in het schap zijn ideaal voor muizen om zich ongezien door de hele winkel te verplaatsen.

Waarom houden muizen van winkels?

De reden dat muizen in winkels zitten, is niet zo moeilijk te bedenken. Vooral niet als het supermarkt is, of bijvoorbeeld een bakker. Maar ook andere winkels zijn een goed huis voor muizen. Het is er warm, en zijn veel schuilplaatsen, van verpakkingsmateriaal kunnen ze een goed nest bouwen en er is altijd wel iets te eten te vinden. Verkoop je geen voedsel, dan vinden ze vaak nog voldoende kruimels in de kantine.

Hoe komen muizen binnen? 

Muizen kunnen op verschillende manieren je winkelpand binnendringen:

Via beschadigingen aan het pand

Gaten, kieren en scheuren aan het pand geven muizen een onopvallende toegang tot het pand. Ze zijn erg goed in het vinden van een toegang, via gaten in de muur, via het dak of via open stootvoegen. Muizen kunnen ook binnendringen door de openingen tussen pijpen en de muur, ruimte onder deuren en via luchtgaten.

Goede wering is een eerste stap in het buiten houden van muizen.

Via de snelweg voor muizen

En komen steeds meer en steeds grotere stedelijke gebieden, er worden overal nieuwe wijken gebouwd met woningen en winkels. Muizen weten deze nieuwe, warme panden snel te vinden en verspreiden zich gemakkelijk van pand naar pand via kabels, pijpen en andere verbindingen tussen de bedrijfspanden en woningen.

Ratten kunnen zelfs via het riool van pand naar pand gaan. Gelukkig is de kans in Nederland hierop erg klein, omdat onze toiletten voorzien zijn van een terugslagklep.

Via leveranciers

Voordat producten in de winkel in de schappen liggen, leggen ze een behoorlijke weg af. Als één gedeelte van de keten een muizenprobleem heeft, is er een kans dat de rest van de keten ook te maken krijgt met muizen. Muizen kunnen onopgemerkt in een pallet goederen zitten of de vrachtwagen binnen komen en zo verplaatst worden naar de volgende schakel in de keten.

Zodra een paar muizen een winkel zijn binnengedrongen, maken ze het zichzelf snel gemakkelijk. Het nest wordt gebouwd op een rustige plek, in de buurt van een voedselbron. Muizen planten zich razendsnel voort. Een vrouwtje heeft 6 tot 10 nesten per jaar en ieder nest heeft gemiddeld 5 jongen. Misschien hebben eerst maar een paar muizen hun weg naar binnen gevonden, deze paar muizen kunnen heel snel een flinke muizenplaag worden.

Muizen in de schappen

Muizen veroorzaken veel problemen in winkels. Vooral in winkels die voedingsmiddelen verkopen. Ze knagen goederen kapot en ze kunnen aan elektriciteitskabels knagen. Daarnaast verspreiden muizen ziektes. Doordat ze overal lopen en overal kleine beetjes eten, is de kans dat ze voedsel besmetten heel groot.

Muizen zitten heel vaak in de schappen van winkels. Voor muizen is dit een super snelweg, omdat de schappen muizen veel mogelijkheden bieden om zich ongezien te verplaatsen, ongezien te eten en ongezien een nest te bouwen.

Klimmen

Muizen zijn hele goede klimmers, vooral in krappe ruimtes. Studies hebben uitgewezen dat deze kleine diertjes hun rug gebruiken om zich klem te zetten en zo omhoog te klimmen in smalle gebieden. Schappen zijn uitermate geschikt voor muizen om in te klimmen. Via de gaten in de schappen kunnen ze overal bij, ook bij het voedsel bovenin het schap.

muis-onder-deurKleine ruimtes

Kleine ruimtes zijn geen probleem voor muizen. Ze passen door een gaatje ter grootte van een potlood. Muizen kunnen zichzelf dus door de kleinste gaatjes persen, om hun bestemming te bereiken.

Metalen schappen hebben overal kleine gaatjes, zodat de hoogte van de rekken flexibel afgesteld kan worden. Deze kleine gaatjes zijn groot genoeg voor muizen om zich doorheen te persen. Via deze gaatjes kunnen ze onopgemerkt een heel schap verkennen.

Gemakkelijke toegang

Eenmaal in de holle ruimte van de schappen, hebben muizen de weg naar een all-you-can-eat buffet over het gehele schap en zelfs in de gehele winkel. Vaak kunnen ze ook onopgemerkt van schap naar schap kruipen. Ideaal voor de muizen dus.

Ideale nestruimte

Naast dat de schappen ideaal zijn voor muizen om zich door de winkel te verplaatsen, bouwen ze ook hun nest in de schappen. Zowel onderin het schap als in de smalle staven waar de planken in hangen.

Het schap, de muizensnelweg

Je begrijpt dus waarom niet alleen dubbele plafonds en kabelgoten, maar ook winkelschappen een muizensnelweg genoemd worden. Ze geven muizen een geheime doorgang door het hele pand en ze geven muizen volop toegang tot voedsel, een veilige plek om hun nest te bouwen en een schuilplaats.

Heb je last van muizen? Neem dan direct contact met ons op via 0800 022 6600 voor muizenbestrijding bij bedrijven of 0800 237 8745 voor muizen bij je thuis.

Bij bedrijven voeren wij een gratis inspectie uit, waarin wij kijken naar de aard en de grootte van het probleem, voordat wij je een vrijblijvende offerte doen toekomen. In het geval van muizen in huis ontvang je direct een prijsopgave, we komen dan niet eerst bij je langs.

Zo voorkom je ’s winters overlast van muizen en ratten in de stal
Top 6 ongedierte songs

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *