Een ongediertevrije werkplek

    

muis-bij-brood-en-mokAls verantwoordelijke voor ongediertebestrijding weet je precies wat je kunt doen om ongedierte op de werkvloer te voorkomen. Jij bent tenslotte degene die alle tips krijgt van de ongediertebestrijder die een aantal keer per jaar langskomt om te kijken of alles nog in orde is. Maar weten je collega’s ook wat ze kunnen doen om ongedierte buiten te houden?

De maatregelen zijn vaak heel simpel, maar soms is het toch moeilijk om het op te volgen en vol te houden. Drukte misschien, of meer het gevoel van ‘Het overkomt ons toch niet’. Wij horen en zien de gekste dingen die mensen doen, wat ongedierte kan aantrekken.

Eten op de werkplek gebeurt op kantoor het meest. En ik moet eerlijk zeggen, dat ik me daar ook schuldig aan maak. Ik neem thuis niet de tijd om te ontbijten, die boterham eet ik ’s ochtends snel achter de computer. Ik gooi wel altijd netjes de kruimels in de prullenbak. Veel mensen die op hun werkplek eten, bewaren ook eten in de bureaulade. Een lekker tussendoortje, een pak koekjes, een stukje chocolade. Dat doe ik dan weer niet, omdat ik weet dat die muis het wel gaat vinden. Want zelfs als de bureaulade dicht zit, weet een muis nog binnen te dringen. Als het moet, knagen ze gewoon door het plastic heen.

Wat mij erg verbaasde was een verhaal dat de medewerkers hun drinkmokken in hun kluisje bewaren. En dan niet een schone mok, nee aan het eind van de werkdag ging de mok vies het kluisje in. Een lekker laagje koffie met suiker of chocomelk is heerlijk voor muizen, vliegen en kakkerlakken. Nou ben ik ook erg gehecht aan mijn mok, maar ik zou hem nooit in een kluisje zetten. Wij hebben geen kluisjes, maar zelfs als we die wel zouden hebben, zou ik het nog niet doen. Ik ben namelijk iets meer gehecht aan een schone mok.

Voor iemand die ongediertebestrijding in zijn takenpakket heeft is vooral het laatste erg lastig. Je moet er maar net achter komen dat de ongedierteplaag komt doordat er mokken worden bewaard in kluisjes. Als er verder namelijk geen eten ligt, kan het lang duren voordat je erachter bent wat de bron is. Onder werktijd, en als de ongediertebestrijder langs komt, staat de bron namelijk op het bureau.

Daarnaast is een veel gehoord probleem, dat medewerkers helemaal niet met hygiëne bezig zijn als er geen last is van ongedierte. Pas als er ongedierte geconstateerd wordt, gaat ze opletten. En zelfs elkaar erop aanspreken. Dat is natuurlijk prima, want hoe schoner het is, hoe eerder een plaag is opgelost. Maar daarna moet iedereen het nieuwe, schone gedrag eigenlijk blijven volhouden. Een lastige, maar zeker niet onmogelijke taak voor degene die verantwoordelijk is voor ongediertebestrijding.

 

Ongedierte in de openbare ruimte
Nieuwsgierige muizen

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *