Een dag mee met een bestrijdingstechnicus

    

schoenenwinkelNormaal gesproken zit ik de hele dag op kantoor, maar eens in de zoveel tijd ga ik mee met een collega om te zien waar hij allemaal mee te maken heeft. Zo ben ik laatst een dag mee geweest met onze bestrijdingstechnicus Addie.

De dag begon al vroeg, voor Addie laat. Maar als je normaal gesproken om 8.30 uur begint en ook nog eens een ochtendhumeur hebt is 7.30 uur erg vroeg. Onze servicemedewerkers beginnen normaal gesproken nog eerder, omdat er veel bedrijven zijn die het fijn vinden als we vroeg bij ze zijn. Vooral bij bedrijven waar in ploegen gewerkt wordt, kunnen we vroeg terecht, nog voordat de drukte van de dag begint.

Onze dag begon bij een garage. We komen daar voor de muizen. Dat is eigenlijk verkeerd gezegd, want de overlast is onder controle, ze hebben haast geen last meer van muizen. Nadat we de muizendoosjes gecontroleerd hadden, keek Addie ook of er geen mogelijkheden waren voor nieuwe muizen om naar binnen te komen. Helaas is dat bij garages lastig, om de auto’s naar binnen en naar buiten te laten gaan moeten grote roldeuren open. “Een muis rent dan snel naar binnen als hij dat wil”, vertelde Addie. “Daarom komen wij hier, om ervoor te zorgen dat die ene muis niet de kans krijgt om zich te vermenigvuldigen.”

Nadat we op het bedrijventerrein nog een aantal bedrijven hadden bezocht gingen we de stad in. Ik dacht daar wel heel wat ongedierte te zien, maar nee, dat viel even tegen. Of mee… Gelukkig maar eigenlijk, want je moet er toch niet aan denken dat er een muis heeft gelopen over hetgeen jij gaat kopen.

We hebben verschillende winkels bezocht, maar het leukst vond ik toch wel de schoenenwinkels. Gelukkig hadden de schoenenwinkels waar wij waren geen last van ongedierte, maar Addie had toch overal wel een paar tips en adviezen.

muizen-hebben-aan-een-paar-kruimels-genoegOveral had hij wel wat adviezen voor in de kantine. In al deze winkels was het een kleine ruimte achter, soms een hoekje in het magazijn, soms een kleine zijtak van het magazijn. Iemand gaf aan dat ze op drukke dagen bijna geen tijd hebben voor pauze, ze nemen dan snel een hap van hun boterham als ze een paar schoenen in de juiste maat moeten pakken. Dus overal lag wel een pak koekjes, iets anders te eten of broodkruimels op de tafel. En muis is maar een klein diertje en heeft aan een paar kruimels al genoeg. Ze kunnen niet goed zien, maar wel goed ruiken. Als jij wat te eten laat liggen, dan komen ze er vanzelf op af.

Ook voor in de magazijnen had Addie een paar goede tips over hygiëne en stapeling. Schoenen zitten in kartonnen dozen, met altijd nog een soort vloeipapier om de schoen heen gewikkeld om ze netjes te houden. Muizen gebruiken graag papier om hun nest mee te bouwen. Dat nest bouwen ze niet midden op het looppad, nee dat bouwen ze ergens waar wij niet vaak komen, en daarvoor zijn de stellingen waarin de schoenen bewaard worden weer ideaal.

Wil je geen muizen in de winkel? Houd dan het magazijn en de kantine netjes. Zorg dat troep en oude kartonnen dozen zo snel mogelijk weggegooid worden. Laat het niet in een hoek liggen, deze hoek is ideaal voor een muizennest. En maak een rooster dat iedere dag iemand de keuken aan het eind van de dag netjes maakt.

De winkel is het visitekaartje voor de klant, maar als je achter de winkel ongedierte hebt, komt het vanzelf een keer de winkelvloer op. Zorg er dus voor dat je ook trots kan zijn op je magazijn en kantine.

 

Vlooientheater? Leuk, maar niet thuis!
Jagen spinnen je de stuipen op het lijf?

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *