Een dag mee met de QA

    

Rentokil-inspectieAl jaren kijk ik ernaar uit. Een dagje mee met een QA inspecteur. Het duurde even voordat ik mee kon, want ik wilde mee naar een heel smerig bedrijf. Er moest wel wat spectaculairs te zien zijn natuurlijk. Vorige week was het eindelijk zo ver. Ik kon mee naar een groot bedrijf dat voedingsmiddelen produceert. Werkschoenen aan en overall mee, want ik kon een dagje kruipen, op de grond liggen en in machines kijken verwachten.

Om 7.15 uur stond ik bij ons op kantoor, want zo vroeg zijn veel van onze collega’s al aan het werk of onderweg naar de eerste klant. We hadden om 8.00 uur bij de klant afgesproken. Het eerste dat mij opviel was dat het er helemaal niet smerig uit zag bij dat bedrijf. Het zag er netjes en schoon uit. Ik hoopte nog wel interessante dingen te gaan zien.

Onze kwaliteitsinspecteur gaat 1 keer per jaar, twee dagen achter elkaar naar deze klant om een zogenaamde 0-meting te doen. De bestrijdingstechnicus komt meerdere keren per maand bij deze klant om de ongediertepreventie en de ongediertebestrijding uit te voeren. Maar wat de kwaliteitsinspecteur doet gaat vele malen verder dan wat de servicemedewerker tijdens zijn inspectie doet.

rentokil-inspectieOnze kwaliteitsinspecteurs doen altijd dit soort uitgebreide inspecties, een kwaliteitsinspectie of een Plaagdier Risico Inventarisatie. Eén of meerdere keren per jaar wordt het hele bedrijf grondig bekeken. Er wordt er gekeken hoe het ervoor staat met de ongediertebestrijding en worden veel aanbevelingen gedaan wat betreft hygiëne, schoonmaak en preventie. Van deze inspectie ontvangt de klant een uitgebreid rapport, onderbouwd met foto’s. Met dit rapport heeft het bedrijf goede en praktische verbeterpunten op het gebied van ongediertepreventie.

Nadat we even kort met de contactpersoon hadden gesproken, begonnen we onze insectie. Het begon makkelijk met een korte inspectie in de kantoren, in het keukentje en in de kantine. Daarna begon het echte werk. We gingen de fabriekshal in waar we werkelijk overal keken en op alles letten. We liepen niet alleen langs de muren, waar muizen eventueel kunnen lopen, nee, we voelden onder plinten, we lagen op onze buik om onder en tussen machines te kijken en we kropen onder productiebanden door.

De klant weet dat de QA inspecteur overal op, in en onder wil kijken en vind het geen probleem dat niet draaiende machines open worden gemaakt. Wel moesten wij de hele dag op onze veiligheid letten. Je zit of ligt tenslotte toch de bijna hele dag op de grond. Ook als we onder productiebanden door kropen keken we eerst goed of het veilig was. Zitten er geen scherpe randen? Kan er iets van de band afvallen? Is er voldoende ruimte om aan de andere kant weer te gaan staan of zitten? Is er voldoende ruimte om te draaien om ook weer terug te gaan?

muis-onder-deurLangs de muren inspecterend, letten we niet alleen op uitwerpselen en buiksmeer van muizen. We keken ook naar andere sporen van muizen, bijvoorbeeld of er resten isolatiemateriaal op de grond lag, muizen kunnen namelijk ook in het dak zitten. Ze knagen hier aan het isolatiemateriaal en dat komt dan naar beneden. Een muizenplaag bovenin een pand, kan zich wel eens op de grond laten zien. Zodra we gaten in de muren vonden, of opgehoopt vuil langs de muren maakte de kwaliteitsinspecteur een foto voor in het rapport.

Onder machines lag soms een behoorlijke hoeveelheid voedselresten. Maar dat is logisch, de machines zijn in gebruik en er vallen altijd wat grondstoffen vanaf. Verse voedselresten zijn vaak niet het probleem van insectenplagen leerde ik. Voorraadinsecten houden van oudere grondstoffen en fruitvliegjes geven ook de voorkeur aan oude, rottende producten. We gingen dus op zoek naar plekken in en onder machines waar niet grondig genoeg schoongemaakt wordt.

Rentokil-inspectieWe bekeken de machines niet alleen van buiten, maar ook van binnen als dat kon. Machines die op dat moment geen productie draaiden, werden door de kwaliteitsinspecteur open gemaakt. We keken of we binnen in de machine ongedierte tegen kwamen en we controleerden of de machines goed schoongemaakt worden. Ophopende voedselresten of grondstoffen kunnen een goede, vaak onopgemerkte, broedplaats zijn voor ongedierte had ik geleerd.

Ondanks dat het er erg schoon uitzag in de fabriek, waren er een aantal machines die van binnen minder goed schoongemaakt werden dan van buiten (het zichtbare). Als we dat tegenkwamen werd er meteen een supervisor bij gehaald, om uit te leggen wat er schoongemaakt moet worden en waarom dit belangrijk is. Ook maakt de kwaliteitsinspecteur hier een foto van, zodat hij later in het rapport kan onderbouwen welke schoonmaak processen aangepast moeten worden en waarom.

Na een hele dag overal in, onder, achter en tussen gekeken te hebben en zelfs nog op het dak geweest te zijn. Zat de dag voor mij er weer op. De kwaliteitsinspecteur ging morgen nog een dag naar het bedrijf om zijn inspectie af te maken. Ook had hij die dag een afspraak om myRentokil, ons online rapportagesysteem, uit te leggen aan de nieuwe contactpersoon bij de klant. In myRentokil zijn al onze aanbevelingen terug te vinden en kunnen onze klanten inzien het hoe ervoor staat met de ongediertebestrijding en preventie. Het is een heel simpel systeem, maar voor wat complexere bedrijven, die te maken hebben met audits, is een korte uitleg soms nodig, om net even wat meer uit myRentokil te halen.

Wil jij ook graag weten hoe het ervoor staat met de ongediertebestrijding en ongediertepreventie in jouw bedrijf? Of wil je meer informatie over een QA-inspectie of een Plaagdier Risico Inventarisatie? Neem dan contact met ons op via 0800 022 6600. Je hoeft geen klant te zijn van Rentokil om deze inspecties door ons uit te laten voeren.

De winter staat voor de deur en de knaagdieren dus ook!
Artiesten die zichzelf hebben vernoemd naar ongedierte
Reacties
  1. P.van der Helm
  2. Leah

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *