Duivenpoep en ander duivenongemak

    

duivenpoepDuivenpoep is een lastig en vies goedje. Tijdens het winkelen viel mij 1 winkel op, en niet in positieve zin. Langs de etalage en voor de ingang lag het namelijk vol met duivenpoep. Toen ik omhoog keek zag ik gelijk de oorzaak. Een duif zat daar heerlijk weggekropen tussen de overkapping van de desbetreffende winkel en de overkapping die over alle winkels heen geplaatst was. Fijn winkelen als het regent, maar dus ook een fijn onderkomen voor de duiven.

Toen ik binnen vroeg of zij zich ervan bewust was dat er een duif boven hun winkel woonde en het voor de winkel vol lag met duivenpoep, gaf de medewerkster aan dat zij hier inderdaad van op de hoogte was. ‘Schattig he? Ze heeft nu ook eieren gelegd’, vertelde ze me met een brede glimlach. Ik kan er echt wel inkomen dat mensen dit idee schattig vinden, maar ik denk ook dat zij niet altijd stil staan bij de gevolgen die dit met zich meebrengt. Het is namelijk niet zo dat een duif maar 1 keer in het jaar een ei legt. Zij doet dit 8 keer per jaar en legt iedere keer 2 eieren. Duiven hebben een eigen territorium en zullen hier keer op keer naar terugkeren. Een duif kan wel 20 jaar oud worden en aangezien ze niet echt vijanden hebben zal het probleem, indien daar niets aan gedaan wordt, alleen maar toenemen.

Duivenpoep is lastig te verwijderen, tast gebouwen aan en kan stankoverlast en gladde tegels veroorzaken. Buiten de duivenpoep voor (en ongetwijfeld op) de winkel veroorzaken duiven ook overlast door het constante koeren, verspreiden zij ziekten en zijn zij gastheer voor onder andere kevers, vliegen, motten en zilvervisjes. Al met al niet iets dat je graag boven je winkel zou willen huisvesten, lijkt mij. Door middel van een duifvriendelijke oplossing kun je ervoor zorgen dat zij hier niet meer kunnen nestelen. Duivenwering brengt geen schade toe aan de duif zelf, het zorgt er alleen voor dat duiven hun rustplekken niet meer kunnen bereiken. De duiven zullen dan op zoek gaan naar een ander onderkomen en het winkelend publiek hoeft niet meer weg te duiken voor rondvliegend duivenpoep.

Heb je last van duiven op je (winkel)pand? Er zijn verschillende soorten duivenwering beschikbaar. Er is altijd wel een vorm die onopvallend op het pand geplaatst kan worden.

Extra mensen en geld voor NVWA
Top 10 blogs 2013

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *