Douchen op een eerste afspraak

    

biggenDat we met de aankoop van Protekta Plaagdierbeheersing een andere tak van sport hebben binnengehaald, heb ik zelf mogen ondervinden. Protekta had een groot aantal klanten op het gebied van ongediertebestrijding en was toonaangevend in de agrarische sector. Met name dat “was toonaangevend in de agrarische sector” is toch wel een dingetje. Ongediertebestrijding bij agrariërs vergt een andere discipline dan we bij klanten van Rentokil gewend zijn. Dat bleek ook toen ik een referentie mocht schrijven bij een varkenshouderij. Op de afgesproken tijd stapte ik het kantoor binnen van de varkenshouderij. Onze contactpersoon, ook degene met wie ik een afspraak had, was nog niet aanwezig. Wel zaten er 4 mannen in dezelfde korte broek en T-shirt in de kantine te lunchen. Het was buiten 10 graden en het kwam op mij vreemd over dat ze zo weinig kleren aan hadden. Ik heb het verder genegeerd.

varkenshouderijNa een kwartier kwam de contactpersoon binnen en kon het interview beginnen. Het was een leuk gesprek over biologische vliegenbestrijding, waarin de contactpersoon de voordelen van deze vorm van vliegenbestrijding noemde, zoals:

  • Kost weinig tijd om uit te zetten;
  • Het middel wordt per post verstuurd, zodat je het niet kan vergeten;
  • Er hoeven minder mensen de stal in, omdat de boer het middel zelf kan uitzetten. Dus minder kans op besmetting;
  • Madendood is nagenoeg niet meer nodig.

Zoals bij elke referentie wilde ik de tekst graag ondersteunen met beeldmateriaal. Dat kon, maar dan moest ik mij wel even douchen. Douchen….?! Dit was mij nog niet eerder door een klant gevraagd. Slik! Ik was er nu, dus het zou zonde zijn om deze kans voor bij te laten gaan. Maar waarom? Dit bleek om besmetting van buitenaf tegen te gaan. Alle mensen, dus ook leveranciers en medewerkers, die de stal in willen, kunnen virussen en bacteriën met zich mee brengen. Om de varkens zo gezond mogelijk te houden, wordt dat zo veel mogelijk beperkt. Dus als je de stal in moet, dan moet je ontsmet worden om de kans op bijvoorbeeld het PED virus te verminderen. Porcine Epidemische Diarree (PED) (virusdiarree) wordt veroorzaakt door een coronavirus dat diarree en braken veroorzaak bij biggen. PED wordt meestal gezien bij oudere varkens, zeugen en vleesvarkens, maar kan ook bij biggen voorkomen. De ziekte is zeer besmettelijk. De oud medewerkers van Protekta weten dat. Zij zijn goed op de hoogte van de regels en voorschriften bij agrariërs.

speciale-kleding-aanEnfin, ik dus de hygiënesluis in, want zo heet de verbinding tussen de buitenwereld en de varkensstal. Je gaat er binnen en komt in een uitkleedhok waar je je eigen kleren kunt ophangen. Daarna ga je je douchen, met zeep. Je loopt door de douche naar het aankleedhok, waar kleren van de boer liggen. Korte broek, T-shirt en sokken. Er werken, voor zover ik zag alleen maar potige mannen en dat kon ik merken aan de kleding. Veel te groot. Aan de andere kant van de sluis stond de contactpersoon op mij te wachten om de stal in te gaan. Maar voordat we bij de varkens konden kijken, moest ik nog even een (te grote) overall aantrekken met laarzen maat 43. Het douchen en omkleden bleek zeer de moeite waard. Ik kreeg een rondleiding door het hele bedrijf, waarbij de verschillende stadia van de varkenshandel werden uitgelegd en laten zien: van de inseminatie en de kraamafdeling tot de beren die voor de nakomelingen moeten zorgen.

Na afloop volgde dezelfde procedure door de hygiënesluis, maar dan andersom. Weer fijn weer in mijn eigen kleding. De wasmachine bij de varkenshouder stond tijdens het interview te draaien en nu weet ik waarom. En ik weet ook waarom de medewerkers van een varkenshouderij, ook al is het buiten niet warm, allemaal in dezelfde korte broeken en shirts van hun lunch genieten.

Eet je spinnen in je slaap?
Kelderzwam: je merkt er niets van tot het te laat is

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *