De winter staat voor de deur en de knaagdieren dus ook!

    

muis-op-toetsenbordDe warme herfst is een beetje op z’n einde, de winter lijkt er nu toch echt aan te komen, wat betekent dat ook de knaagdieren eraan komen. Ze vluchten je huis of bedrijfspand in, aangetrokken door de hemelse geuren van voedsel, maar ook op zoek naar een warme, droge omgeving om in te wonen.

Knaagdieren heb je liever niet in je bedrijf of in huis. Ze dragen ziekten en bacteriën bij zich, en kunnen voedselvoorraden, werkbanken en de keuken hiermee besmetten. Een mogelijk gevaar voor je gezondheid dus.

Naast dat ratten en muizen ziektes verspreiden, kunnen knaagdieren ernstige schade aan je eigendommen toebrengen. Ze knagen aan het gebouw zelf, aan meubels en aan elektriciteitskabels. Door het knagen aan elektriciteitskabels kunnen ze ervoor zorgen dat elektrische apparaten kapot gaan of erger nog, ze kunnen brand veroorzaken.

Weetjes over knaagdieren

Knaagdieren staan bij iedereen hoog in de lijst van ongewenst ongedierte. Voor mij staan alleen bedwantsen boven ratten en muizen. Knaagdieren zijn zo ongewenst, niet alleen om dat ze vies zijn en overal aan knagen, maar ook omdat ze vaak voorkomen. Heel veel mensen hebben wel eens te maken gehad met muizen of ratten in huis of in het bedrijf.

Wat maakt deze diertjes zo succesvol in onze leefomgeving?

Nieuwsgierig

Nieuwsgierig-InfographicKnaagdieren zijn fanatieke ontdekkingsreizigers. Ze ontdekken graag nieuwe gebieden. Daarnaast houden ze erg van snoeren, pijpen, dubbele wanden en verlaagde plafonds. Via gaten in de muren of in het plafond voor deze snoeren en pijpen, verplaatsen ze zich gemakkelijk van ruimte naar ruimte. Zich verstoppend in de dubbele wanden en verlaagde plafonds.

Scharrelaars

Muizen en ratten scharrelen over rond, op zoek naar eten. Binnen een periode van 24 uur kunnen knaagdieren op wel 40 verschillende plekken iets eten!

Gefocust

Knaagdieren zijn gefocust op voortplanting. Een vrouwelijke muis kan tot 16 nakomelingen per maand voortbrengen. Dit betekent dat wanneer er een muizenfamilie in je pand woont, ze voortdurend bezig zijn zich te vermenigvuldigen.

Flexibel-InfographicFlexibel

Knaagdieren hebben een zeer flexibel skelet. Een muis kan zich door een gat van de grootte van je pink persen, een rat kunnen past door een gat ter grootte van je duim. Daarnaast kunnen muizen goed klimmen en tot 24 cm hoog springen.

Onvermoeibaar

Muizen verplaatsen zich soms tot 1 km per dag, op zoek naar voedsel en een geschikte nestplaats. Met hun kleine pootjes, is dit een enorme afstand. Tijdens hun reis laten ze een spoor van uitwerpselen achter. Muizen leggen gemiddeld 80 keutels per dag. Door het overal achterlaten van deze keutels verraden muizen zich vaak.

Aanpasbaar

Muizen passen zich goed en snel aan, aan hun omgeving. Daarnaast bewegen ze zich gemakkelijk in het donker. Ze hoeven maar 3 gram per dag te eten, niet veel voor een diertje dat altijd onderweg is.

Tekenen van knaagdieren

Deze ongewenste gasten wonen en planten zich voort in je bedrijf of woning. De kans dat je ze ziet is echter klein. Je moet vaak een flinke plaag hebben, wil je muizen of ratten zien. Gelukkig laten ze een aantal herkenbare sporen achter.

  • Uitwerpselen-en-urine-muizen

    Uitwerpselen en urinedruppels van muizen

    Uitwerpselen: Uitwerpselen is een duidelijk teken. Controleer langs de muren en lang plinten, maar ook in voorraadkasten en in de keuken, deze bieden een geweldige bron van voedsel voor knaagdieren.

  • Buiksmeer: Deze vettige vlekken blijven achter op plekken waar ratten en muizen vaak lopen.
  • Loopsporen: Een snelle truc om loopsporen te ontdekken is om ’s avonds laat een beetje bloem op de keukenvloer te strooien, langs de muur, langs het keukenblok en langs kasten. Als je ’s ochtends pootafdrukken ziet, weet je dat er ongewenste gasten in het bedrijf of in huis zijn. Maak altijd een foto van de voetsporen voordat je het bloem opruimt, zodat wij exact kunnen zien waar de muizen of ratten gelopen hebben.
  • Geur: Knaagdieren druppelen overal urine. Bij een grote plaag laat dit een zeer duidelijke en ongewenste geur achter.
  • Knaagsporen: Ratten en muizen knagen graag aan harde dingen om hun tanden kort en scherp te houden. Ze knagen door van alles heen om toegang te krijgen tot voedsel.

Ratten en muizen komen nu het kouder wordt onze bedrijfspanden en woningen weer binnen. Op zoek naar een warme rustige schuilplaats en een gemakkelijke bron van voedsel. Let op de signalen van knaagdieren, en neem direct contact op met Rentokil als je een vermoeden hebt ratten of muizen in huis of in het bedrijf te hebben.

Sinterklaasfeest veroorzaakt ook een intocht van muizen
Een dag mee met de QA

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *